Вечерас у Дому културе: „Стоп раној удаји”

Какве су надлежности и обавезе представника установа и институција када је реч о раном склапању бракова код припадника ромске мањине, главна је тема вечерашње дискусије која ће се одржати у Дому културе у Алексинцу од 18 сати. У Удружењу Ромкиња „Нада”, које је организатор скупа кажу да је циљ да се што већи део јавности упозна са проблемима које доносе уговорени бракови и да се код ромске популације подигне свест о неопходности образовања младих. У дискусији ће, поред председнице алексиначког ромског удружења Наташе Петровић, учествовати и Ана Саћиповић, ромска активистикиња, новинарка и оснивач Удружења „Освит” из Ниша.

Ова дисксуија одржава се у оквиру пројекта „Брак на други поглед”, који подржава Реконструкција женски фонд из Београда и који подразумева низ активности до јуна ове године. До сада је одржано неколико радионица и предавања, а у удружењу „Нада”, који је носилац пројекта кажу да је код млађих генерација приметна промена свести када је реч о образовању.

‒ Теже је радити са родитељима, а лакше са децом јер она су константно са својим вршњацима и другим очима то гледају. Док су родитељи научили да се повинују том патријархату у породици, тако да они следе тај пример старијих. Међутим, сада све више девојака завршава основну школу, уписује средњу школу, такође уписују факултете. Мислим да се свест код девојчица и код дечака много променила – каже нам Наташа.

У склопу пројекта предвиђена је и подела беџева на платоу испред Дома културе, са симболичним порукама „стоп раној удаји” и „имам право сама да бирам”.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × two =