Веће подржало, чека се одлука Скупштине

Општинско веће општине Алексинац је на данашњој седници разматрало већи број докумената која након сагласности извршне власти иду на коначно усвајање у општинском парламенту.

Већници су дали сагласност на други овогодишњи ребаланс Буџета општине Алексинац којим се планира његово увећање за 4,8 одсто, па је планирано да се у општинској каси нађе близу милијарду и 931 милион динара. Овогодишњи приходи су планирани са милијарду и 666 милиона динара, а остатак су пренета средства из претходних година и неутрошена средства за посебну намену.

Други разлог за ребаланс је потреба да се обезбеде средства као учешће локалне самоуправе за пројекте који су у међувремену одобрени од стране разних министарстава и органа вишег ранга власти. Ради се о набавци опреме за одвожење комуналног отпада са сеоских гробаља, другој фази уређења парка „Брђанка”, као и санацији Дома културе и предшколског објекта у Трњану.

Веће се позитивно изјаснило о извештајима о раду јавних предузећа и установа за прошлу, 2022. годину. Што се тиче комуналних предузећа, два су књиговодствено пословала са губитком, а једно је имало суфицит. „Комуналне услуге” су биле у минусу за нешто више од пет милиона који је покривен добитком од претходних година, док је Предузеће за путеве и стамбену делатност забележило губитак од око 1,9 милиона динара и он ће бити надокнађен из добитка у 2017. години.  Представници оба предузећа су нагласили да су уз помоћ оснивача, локалне самоуправе, успели да осавремене опрему и да се надају да ће у овој пословној години и поред свих тешкоћа бити бољи резултати. „Водовод и канализацијаˮ су укњижили добит од око 7,6 милиона, од чега ће оснивачу бити уплаћено 1,5 милиона, а око 6 милиона динара биће усмерено на повећање имовине предузећа.

Већници су дали зелено светло и за десетак одлука којима се решавају стамбене потребе избеглица продајом станова. Они се већ налазе у тим стамбеним јединицама које су у згради на Алексиначком Руднику изграђеној уз помоћ средстава међународних донатора и општине. Ради се о становима од 27 до око 40 квадрата, а појединачне цене су од 250.000 до 450.000 динара. Откуп се врши на више месечних рата.

Веће је усвојило и свој извештај о раду у прошлој години, као и Општинске управе и председника општине. О овим темама, као што смо нагласили на почетку текста, коначна одлука донеће се на седници Скупштине општине која ће бити одржана у петак, 23. јуна.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 + 2 =