Веће о јавним предузећима, порезу, уједу паса и помоћи средњошколцима

Општинско веће општине Алексинац је на данашњој седници разматрало више тачака које су у потпуности у његовој надлежности. Већници су усвојили кварталне извештаје три јавна комунална предузећа, која су у првих девет месеци ове године пословала позитивно.

Јавно предузеће за путеве и стамбено комуналну делатност општине Алексинац је забележило нето добитак од 5,8 милиона динара. Ако се упореде резултати са истим периодима прошле године, онда су овогодишњи приходи већи за 23,5 милиона динара.

Са бољим од очекиваних резултата, пре свега због веће потрошње воде у трећем овогодишњем кварталу, може се похвалити и Јавно комунално предузеће „Водовод и канализацијаˮ које је показало позитивно пословање у висини од око пет милиона динара. Оно што „срећу квариˮ то су кредитна задужења која нису занемарљива. Према добављачима износе осам милиона, плус доспели дуг по дугорочном кредиту КФВ банке од око 42 милиона динара. Стручно казано, тренутно су приходи и расходи уравнотежени, али кредитна задужења не дају простор за релаксирано пословање овог алексиначког јавног предузећа.

 

Судећи по изнетим подацима у Извештају у , од почетка године до 30. Септембра, најбоље стоји Јавно комунално предузеће „Комуналне услугеˮ које је са 108 одсто остварило план прихода. И тако забележило добит од око 15 милиона. Директор Далибор Марковић је већнике обавестио да ће на крају године бити мања добит.

– У овом моменту то је добра ситуација. До краја године неће бити овакви резултати, јер смо уговоре у вези са повереним пословима са локалном самоуправом малтене реализовали у потпуности. Врло мало је остало. Служба зеленила је на месечном нивоу приходовала нешто око милион динара, сада имамо свега неких 300.000 динара. Рецимо за службу зоохигијене више немамо ни динар новца, тако да ће ово свакако до краја године бити кориговано и биће надоле. Свакако боља ситуација и већ могу да претпоставим да ће и завршни извештај бити са позитивним пословањем, што је после четири-пет година негативног пословања, то јест пословања са губитком, једна добра и позитивна вест – каже Марковић. 

 

Општинска влада је усвојила Закључак о утврђивању просечних цена квадратног метра за одговарајуће непокретности на основу којих ће се утврђивати порез на имовину за следећу годину, односно пореска основица. Власници некретнина у првој зони плаћаће порез за седам одсто више него лане, а у другој зони за 1,8 одсто. Што се тиче неграђевинског и шумског земљишта пореска решења биће слична као и прошлогодишња.

Усвојена је и Одлука о додели једнократне новчане помоћи ученицима који похађају неку од три алексиначке средње школ, којом се омогућава да им буде исплаћено по 10.000 динара, без обзира на место становања. Новац је републички, а исплата надокнаде поверена је локалним властима. Од понедељка општинске службе почеће са доношењем решења на основу којих ће се реализовати и исплата.

Већници су се сагласили у 14 случајева да се закључе вансудска поравнања са грађанима који су поднели захтеве за надокнаду штете због уједа паса луталица. Њих десеторо добиће по 33.000, а четворо по 43.000 динара. То ће буџет коштати око пола милиона динара. Највише захтева, њих шест је из Алексинца, по два су стигла од становника Ниша и Бобовишта, а по један из Житковца, Доњег Адровца, Прћиловице и Вакупа.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine + 10 =