Vaskrs

Васкршње богослужење у храму Светог Николе

Православни верници овог викенда прослављају Васкрс, један од најрадоснијих хришћанских празника. У алексиначком храму Свети Никола на Велики четвртак, 25. априла, у раним јутарњим сатима почиње предваскршње богослужење.

У сусрет највећем хришћанском празнику, очекују нас пре свега службе и обичаји на Велики петак. Изношење плаштанице је у 16 сати, а Христово опело почеће у 22 сата. Тачно у поноћ кроз град ће кренути литија, након које ће бити настављена Света литургија.

Велики петак као дан страдања и распећа Исуса Христа представља најтужнији датум за Хришћане. Тога дана у цркви се не служи литургија и не оглашавају звона, већ наместо њих богослужење се најављује дрвеним клепалом. Обичај је да на овај дан трпеза буде посна, а они верници који се придржавају строгог поста на Велики петак не узимају храну.

Veliki petak
Велики петак у Алексинцу, из архиве, фото: Хаџи Миодраг Миладиновић 

Неке домаћице јаја за Васкрс фарбају на Велики петак и то у црвену боју која симболизује Христову крв. Са друге стране има и оних које овај обичај као радостан чин одлажу за Велику суботу.
Васкршња литургија у храму Светог Николе обављаће се у раним јутарњим сатима током сва три дана Васкрса, почев од недеље, 28. априла. Тога дана, васкршњој литургији претходиће васкрсно јутрење са литијом које почиње у 6 сати. Другог и трећег васкршњег дана света литургија почеће у 8 часова.

Распоред Богослужења за Васкрс:

Велики четвртак
08: 00 – Света литургија
16: 00 – Вечерња са читањем страсних Јеванђеља

Велики петак
08: 00 – Царски часови
16: 00 – Вечерња са изношењем плаштанице
22: 00 – Jутрење са статијама опело Христово

Велика субота (петак у поноћ)
00: 00 – Литија кроз град у наставку света литургија

Васкрсење Христово 
06: 00 – Васкрсно јутрење са литијом
07 :00 – Васкршња литургија

Васкрсни понедељак и уторак 
08:00 – Света литургија

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 3 =