Варљива епидемиолошка ситуација

Епидемиолошка статистика, када је у питању број заражених и првих прегледа грађана општине Алексинац је варљива. Након два дана успоравање вируса, јуче забрињавајуће бројке. Од 198 тестираних узорака, чак 85 је било позитивно на вирус. У односу на прошлу среду, када је било 129 тестираних и 55 инфицираних, то је значајно повећање.

Почетком ове недеље, у понедељак, од 221 тестиране особе код 68 је откривено присуство вируса, што је мање у односу на исти дан претходне седмице, када је било 88 позитивних узорака. Што се тиче уторка, ове седмице је од 166 тестираних особа њих 57 било са вирусом. То је мање у односу на претходни уторак, када је од 140 узорака 71 био позитиван.

Епидемиолог др Родољуб Живадиновић за наш медији каже да се број првих и осталих прегледа на дневном нивоу усталио на око 350, па се може рећи да ових дана нема значајнијих промена када је у питању епидемиолошка ситуација.

− Прошле недеље смо имали максимални број позитивних од како је корона стигла код нас, 386 их је било. То је заиста апсолутни максимум који је за преко 40 процената већи него онај децембарски максимум, који смо тако сматрали најстрашнијим ударом короне. Сада је то, као што видите, много горе − упозорио је др Живадиновић.

Да број новооткривених са вирусом корона није једино мерило епидемиолошке ситуације указао нам је овај епидемиолог. Др Живадиновић каже да се прва три дана ове седмице епидемиолошка ситуација није променила, иако се очекивао пад новооболелих и првих прегледа.

− Постоји неки симболични пад. Прва три дана прошле недеље имали смо 214 позитивних, а за прва три дана ове недеље 210. То је никакав пад да би га сматрали статистички значајним. Тако да можемо рећи да пада нема. Оно што је добро, то је што почиње да пада број првих прегледа и кренуо је негде од петка прошле недеље. Међутим, и даље се и он држи на некој заравни, не пада драстичније, што значи да ће и ова недеља бити критична. Имали смо прошле недеље за прва три дана 424 прва прегледа, а ове недеље 378. То још увек није довољно, али у сваком случају добро је што се та тенденција задржала неких пет-шест дана − анализира др Живадиновић.

Један коментар

  1. Direktor treba da se bavi organizacijom,a ne pčelarskom zadrugom!
    Zato što je bio dobar u koroni unaprediće ga u ministrastvo poljoprivrede gde mu je i mesto!
    Bolje roji pčele,nego što se bavi epidemiologijom

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × three =