Ванредно стање у целој општини, почиње санирање терена

Општински штаб за ванредне ситуације је на данашњој седници прогласио ванредну ситуацију на целој територији општине Алексинац. Разлог такве одлуке су извештаји из преко десет насеља која су јуче поподне била погођена временским непогодама и најаве да ће и наредних дана бити падавина.

У подјастребачком делу наше општине у више села поплављена су дворишта, економски објекти, бунари, септичке јаме, а има и појединачних улазака воде у подруме и у стамбене просторије. Приметна је и штета на путној и другим комуналним инфраструктурама, као и на водопропусним каналима.

Штаб је донео више одлука којима је задужио општинска јавна предузећа да санирају штету на терену и наложио њихову приправност у случају да је потребна хитна интервенција услед могућих нових поплава. За сада су стигле информације о страдалим домаћинствима у Гредетину, Доњем и Горњем Адровцу, Стублини, Бељи, Врћеновици, Лоћики , Малом Дреновцу и Горњем Сухотну. Било је штета у још неколико насеља и тек се очекује њихово пријављивање.

Према донетим одлукама, поред осталог, у Гредетину ће се санирати одводни канал у дужини од око 600 метара, у 11 домаћинстава дезинфиковаће се дворишта и бунари по потреби, као и школско двориште. Стручна комисија обићи ће и проценити капацитет водопропуста код улаза у школско двориште, након чега ће донети коначну одлуку о судбини тог мостића.

Показало се да је слаба пропусна моћ и моста у Доњем Адровцу где је дошло до преливања воде и поплавило је више домаћинстава око овог објекта. И у том насељу вршиће се дезинфекција дворишта и појединих објеката, а ургентно обала ће се ојачати песком и џаковима. Вероватно ће у будућности бити потребе и за повећањем водопропусне моћи моста.

И у осталим наведеним насељима изводиће се сличне активности, јер и у њима има по неколико поплављених домаћинстава, као и уласка воде у подруме и у мањем обиму у стамбени део. У туријском делу има и појаве клизишта, али њихово санирање је могуће када дође до оцеђења земљишта. Добра је ствар што није било људских жртава, а и животиње су на време биле заштићене.

Формиране су вишечлане Комисије за процену штете нанете имовини физичких лица, али и у области пољопривреде и инфраструктуре. Очито да локалну администрацију и њене службе и предузећа у наредном периоду чекају обимни послови на санацији елементарних непогода. У овим случајевима се ради о бујичним поплавама које брзо долазе и одлазе па су мале шансе превентивно им се супроставити.

И поред тога, ипак постоје неки послови које треба одрадити на уређењу водотокова. Можда у том смислу треба тумачити и одлуку председника Штаба и општине да комунална инспекција обиђе терен и наложи грађанима који су бахато затворили канале да исте отворе или ће у супротном то урадити неко други, а они ће морати да плате те радове.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × four =