Вакцинисано мање од половине пунолетног становништва општине

На последњој седници Савета за здравље општине Алексинац, која је одржана јуче, чланови овог тела прво су разматрали усмени приговор Удружења „Вера, љубав и нада” на рад службе Дома здравља Алексинац. Како се чуло приликом образлагања, проблем је што и поред телефонског позивања од стране хроничних пацијената поједине терапије нису преписана, а и број Дома здравља за заказивање 804-167 је често заузет. Представници ове здравствене установе, који су присуствовали седници, објаснили су да је тај број због великог преоптерећења често заузет и да пацијенти могу да користе још четири броја која ће Савет  проследити локалној самоуправи да буду објављени на свим огласним таблама у граду и у месним заједницама.

Након тога Савет се прогласио ненадлежним по молби Дома здравља Алексинац за хитну позајмицу или набавку санитетског возила за потрбе пункта за вакцинацију у Алексинцу, јер нема средства ни могућности за решавање овог проблема.

У наставку су чланови Савета кренули са припремањем Годишњег програма рада за наредну годину, а разматрали су и финансијски план. Према плану, наредне године биће одржавана предавања за децу и младе у вези са болестима зависности, а биће штампан и пропагандни материјал у циљу промоције здравог живота.

На седници Савета за здравље општине Алексинаца, при крају заседања, нашао се и извештај о процесу вакцинације на подручју наше локалне самоуправе. У достављеном материјалу стоји да је до краја прошле седмице првом дозом вакцинисано 18.683 пунолетних грађана наше општине, или у процентима 47,3%, другом дозом заштићено је 17.654 пунолетних становника општине, или 44,7%. За трећу бустер дозу определило се 9.589 лица или 24,28 % пунолетног становништва.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 + three =