vakcina

Vakcine protiv gripa još nisu stigle u aleksinački Dom zdravlja

Iako je već sredina oktobra, u aleksinačkom Domu zdravlja još uvek nije počela vakcinacija protiv sezonskog gripa. Nadležni u ovoj ustanovi kažu da za sada nemaju informaciju kada će vacina stići, ali dodaju da će, kao i ranijih godina, dobijene količine biti dovoljne za sve koji žele da se zaštite od ove sezonske bolesti.

Doktor Rodoljub Živadinović, epidemiolog i direktor Doma zdravlja, dodaje da su godišnje potrebe naše opštine prema dosadašnjoj praksi oko 1000 komada vakcina i da se uglavnom toliko i trebuje. Međutim, svi koji budu želeli da se vakcinišu, moći će to da učine i nema bojazni od nestašice, poručuje on.

Živadinović napominje da vakcina, iako se pravi namenski i na osnovu trenutnih epidemioloških prilika i najzastupljenijih virusa, ne štiti uvek, kao i da uvek postoji mogućnost zaraze. Ipak, građani koji su vakcinisani, čak i ako se razbole, preležaće blaži oblik gripa upravo zahvaljujući ovoj zaštiti.

Naš sagovornik podseća da bi vakcinu obavezno trebalo da prime hronični bolesnici, jer za njih grip, iako bolest svakodnevice, može imati ozbiljne posledice, izazvati komplikacije osnovne bolesti, pa čak i dovesti do smrtnog ishoda. Vakcine koje stižu u srpske bolnice i domove zdravlja su potpuno ispravne i građani ih bez bojazni mogu primiti, ističe ovaj stručnjak.

Kako je prenela Radio televizija Srbije, Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ počeo je isporuku vakcina zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 5 =