Вакцинација: Спискови не стижу, за медицинаре „руска” само у Нишу

Вакцинација новозаинтересованих грађана у Алексинцу већ трећи дан се не обавља на пункту у Дому културе. Нових спискова из еУправе нема, па дежурни медицински тим пружа техничке услуге грађанима који желе да се пријаве на порталу еУправе за вакцинисање.

Проблема је било и са медицинским радницима који су се определили за руску вакцину, јер морају да путују у нишки Дом здравља како би се вакцинисали. Та београдска одлука није била баш по вољи нашим медицинарима, јер се губи доста времена, па од преко 130 пријављених само њих око 45 је прихватило ову замисао. Како би се донекле поправиле ствари организован је превоз за одлазак медицинара на вакцинацију, а на данашњој седници Општинског штаба речено је да ће се дописом ово тело обратити надлежним и затражити разјашњење зашто та количина вакцина није остављена овдашем Дому здравља који такође обавља вакцинацију.

У међувремену вакцинисана су и непокретна лица која су се пријавила за вакцинацију, обављена је ревакцинација код особа које су се заштитиле Фајзеровом вакцином, а од уторка почиње и ревакцинација оних који су вакцинисани кинеском.

− Позивање на вакцинацију не врши Дом здравља нити општина Алексинац, већ врши еУправа из Београда. Сви који су позвани вакцинисани су и вакцинисали смо на терену она лица која су непокретна, а такође су се пријавила преко еУправе. Тако да од јуче немамо вакцинисања уопште. Данас вакцинишемо здравствене раднике, додуше у Нишу не у Алексинцу, руском вакцином која је стигла у неким количинама довољним за здравствене раднике. Данас вакцинишемо здравствене раднике који су изразили жељу да приме кинеску вакцину, то је још неки мали број – каже др Родољуб Живадиновић, директор алексиначког Дома здравља, установе која обавља вакцинацију у нашој општини.

Овај епидемиолог најављује наставак вакцинације наредне недеље, макар за оне који треба да приме другу дозу.

− Од уторка већ очекујемо почетак ревакцинације за кинеску вакцину. Тако да то једноставно иде све својим током и од уторка крећемо опет озбиљније у ову акцију и наравно очекујемо и када стигну неке нове количине вакцина да добијемо и нове спискове за прву вакцинацију. Чули сте да се најављује и четврта вакцина у Србији. Видећемо када ће стићи. У сваком случају биће јавност правовремено обавештена − објашњава овај стручњак.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 + 12 =