Uz pomoć robota do osnova programiranja

Učenici osnovnih škola „Vuk Karadžić“ u Žitkovcu i „Smeh i suza“ u Aleksincu ubuduće će i u sklopu formalnog obrazovanja moći da se upoznaju sa osnovama programiranja. Ove dve ustanove deo su programa „Bitka za znanje“ koji će se realizovati na teritoriji cele zemlje, a koji podrazumeva da se deca već od petog razreda osnovne škole upoznaju sa tim kako da preko platforme na kompjuteru pokreću robota.

Za početak će to biti deo informatičke sekcije, a kasnije i deo redovne nastave i to će biti dobra baza za dalje usavršavanje, kaže za naš radio nastavnik informatike u osnovnoj školi u Žitkovcu Milan Dinić, jedan od tri predavača na teritoriji naše opštine koji je prošao obuku za držanje ovakvih časova.

mBot-e1486393057350
mBot

– Imam najavu da će i ostale škole biti uključene, ali nešto kasnije, pošto se u ovom prvom krugu uključuje samo 80 škola koje su se prve prijavile. Osnovni cilj je da sve škole na teritoriji Republike Srbije, tačnije 1250 osnovnih škola, dobiju po pet mBot robota za vežbanje onog uvodnog dela programiranja. U svakom slučaju to nije samo robotika, već će se kod dece razvijati i logičko mišljenje, to jest biće to počeci programiranja jer sami roboti funkcionišu na bazi programiranja, odnosno određivanja neke putanje po kojoj će se kretati. Osim što će biti dobra osnova, deci je to vrlo zanimljivo – navodi Dinić.

Svaka škola dobiće po pet robota uz pomoć kojih će deca moći da se upoznaju sa osnovnim elementima programiranja u oblasti robotike i kako sami roboti funkcionišu. Osnovna škola „Smeh i suza“, koju pohađaju deca sa smetnjama u razvoju, već je dobila neophodnu opremu, a juče je održan i prvi čas, kaže nastavnica u ovoj školi Biljana Veselinović.

– Po dogovoru sa direktorom prijavila sam školu za robote da bismo decu pokušali da obučimo za programiranje robota. Ne znam u ovom trenutku koliko će to da uspe u specijalnoj školi, ali mi ćemo se potruditi da postignemo što bolje rezultate. Naša deca mnogo vole informatiku i kompjutere, pa se nadam da će voleti i robote i programiranje. Danas smo održali prvi čas, uvod u robotiku, i montirali smo robote sa učenicima – dodaje Veselinovićeva.

Pored Biljane Veselinović obuku za držanje ovakvih časova prošla je i Marija Stamneković, takođe nastavnik u osnovnoj školi „Smeh i suza“. Projekat „Bitka za znanje“ realizuje se pod pokroviteljstvom fondacije B92, a za sada je oprema obezbeđena za 81 školu u Srbiji.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty + 14 =