Уз нове мере лакше до посла

Незапослени са територије наше општине имају могућност да уз помоћ јавних средстава и субвенција дођу до радног ангажовања. На конкурсима, који су јуче расписани, за три мере радног ангажовања, издвојено је 25,8 милиона динара, од којих је осам милиона из општинског буџета, а 17,8 милиона динара су републичка средства.

Уговором који је потписан недавно између председника општине Алексинац и руководства НСЗ филијале Ниш, највише новца издвојено је за суфинансирање предузетника, јер је за меру самозапошљавња минулих година владало велико интересовање, па је за њу намењено 13.860.000 динара. Они који желе да упосле теже запослива лица на располагању имају шест милиона динара, а креатори ових мера су значајно место дали и јавним радовима за које је намењено скоро 6 милиона динара.

Ова средства биће довољна за око 40 будућих приватника, преко двадесет теже запошљивих лица добиће шансу да дође до посла кроз субвенције послодавцима и тридесетак лица биће укључено кроз јавне радове.

Иначе, Субвенција за самозапошљавање намењена је незапосленима са евиденције НСЗ-а који имају завршену обуку за започињање сопственог посла. Субвенција се додељује у једнократном износу од 300.000 динара, односно 330.000 динара за незапослене особе са инвалидитетом, ради остваривања радње, задруге или другог облика предузетништва, као и оснивања привредног друштва, уколико оснивач заснива у њему радни однос. Рок за подношење захтева са бизнис планом је 30. јун ове године.

Када је реч о Субвенцијама за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих, оне се одобравају послодавцима који припадају приватном сектору са територије општине Алексинац ради запошљавања незапослених лица који се воде на евиденцији Националне службе за запошљавање – Службе Алексинац са пребивалиштем на територији општине Алексинац. Висина субвенције је одређена степеном развијености јединице локалне самоуправе и износи 250.000 динара по лицу, односно 300.000 динара за особе са инвалидитетом, радно способне кориснике новчане социјалне помоћи, младе до 30 година старости који су имали/имају статус детета без родитељског старања и жртве породичног насиља. Овај Јавни позив је отворен до утрошка расположивих средстава, а најкасније до 31.августа.

Трећа мера су Јавни радови на којима се радно ангажују незапослена лица из категорије теже запошљивих и незапослени у стању социјалне потребе који се воде на евиденцији НСЗ Филијала Ниш служба Алексинац. Они се реализују у циљу очувања и унапређења радних способности незапослених, као и остваривања одређеног друштвеног интереса. Јавни рад спроводи послодавац-извођач јавног рада са територије општине Алексинац, кога одређује НСЗ на основу јавног конкурса, а последњи рок за пријем пријава за учешће на Јавном конкурсу је 20. јун 2023. године.

Информације о мерама, условима, делатностима и потребној документацији могу се добити у организационој јединици Националне службе, или на сајту www.nsz.gov.rs.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − 14 =