Установе за понос, људи за поштовање

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић посетила је данас Алексинац и том приликом обишла Центар за социјални рад, Установу за децу и младе „Христина Маркишић”, као и Геронтолошки центар „Јеленац”.

У новој згради Центра упознала се са условима у којима раде запослени и разговарала је са директором Јасном Николић. Знатно свечаније је било у установи за децу пошто им је министарка донела новогодишње поклоне, четрдесетак пакетића.

Цела посета се одвијала уз строго поштовање епидемилошких мера, тако да су поклоне за малишане у дворишту установе преузели запослени радници. Телевизор и лаптоп намењени корисницима услуга установе „Јеленац” били су изложени у дворишту, а станари центра су аплаузом са тераса поздравили дародавца – министарку.

Председник општине Алексинац Далибор Радичевић упознао је новинаре са доста развијеном социјалном заштитом у локалној самоуправи на чијем је челу и састанак са министарком је оценио као веома корисним за даљу сарадње са ресорним министарством. Он је нагласио да је она и до сада била добра.

− Сарадња између локалне самоуправе, министарства и установа овде у Алексинцу је изванредна. Ми смо у претходном периоду финансирали изградњу нове зграде Центра за социјални рад,чија инвестиција је вредна око 50 милиона – казао је председник Радичевић.

Директор Геронтолошког центра „Јеленац” Драган Јовановић је министарку упознао са историјом развоја установе дуге преко седам деценија, као и са проблемима са којима се сусрећу у раду. Јовановић је истакао да су веома тешки услови рада за време епидемије, пошто установа нема просторне могућности за формирање црвене и зелене зоне. Зато се размишља о доградњи новог простора и тренутно за израду пројектне документације је потребно 15 милиона динара, којих установа нема, па очекује помоћ министарства. Јовановић је још и казао да герентолошки центар има привремену дозволу за рад, а изградњом новог простора стекао би услове за потпуно одобрење.

Министарка се након завршене посете захвалила свим запосленима у алексиначким социјалним установама на њихов пожртвован рад казавши да они имају карактеристике које красе само најбоље људе.

− Ви сте хумани,имате емпатију и посвећеност раду. Запослени у овим установама у Алексинцу су у претходном периоду и показали да заиста имају те особине и колико су пожртвовани. Да би тако функционисало мора да један велики тим људи ради као целина. Оно што је посебно значајно истаћи јесте да сам и лично дирнута и поносна на то како локална самоуправа заиста много ради да би побољшала услове живота и рада како корисника тако и запослених. Сама чињеница да су ту и садашњи председник општине и бивши председник општине нам много говори и много говори о томе колико сарађују и колико сви имају један циљ, а то је побољшање услова живота и рада грађана Алексинца са посебном пажњом и негом посвећеном ка овим установама − казала је министарка истакавши да увек постоји потреба за унапређење услуга у овој области и да ће министарство те активности локалне самоуправе да помаже и конкретно, ради остваривање тог циља.

Проф. др Дарија Кисић Тепавчевић честитајући Нову годину запосленима у овдашњим установама социјалне заштите изразила је жељу да се у следећој години видимо без маски, односно да видимо једни другима лице. Она је за следећу седмицу најавила имунизацију, односно вакцинисање штићеника и запослених у „Јеленцу”, наравно бесплатно, али и оних који то желе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 − nine =