Успеси и проблеми Болнице: Најављена нова опрема и „потрага” за неурологом

Недавна посета министарке здравља професорке др Данице Грујичић и јапанског амбасадора у Србији Акире Имамуре Општој болници у Алексинцу, а поводом добијених донација, је била и прилика да се сагледају успеси, али и проблеми у алексиначком здравству.

Директор болнице др Горан Видић је упознао госте да је број хируршких операција дуплиран у односу на пре осам година, и посебно је истакао достигнућа у ортопедији. Из његовог обраћања се може закључити да се раније, осим класичне хирургије, није радила ни једна метода. По његовим речима сада се у алексиначкој болници  раде лапароскопске операције у хирургији и артроскопске операције у ортопедији, а спремају се да крену са ендоскопским операцијама и у урологији.

Др Видић је казао да се у овој болници на уградњу вештачког кука чека од четири до шест месеци, а колена до годину дана, што је краћи рок у односу на друге установе код нас, па  и у свету.

Он је изнео и импозантан податак да се од некадашњих 12 годишњих операција у овој области стигло до 350 тих интервенција. Ове године већ је урађено 230 операција. И док нова опрема доприноси расту и одржавању оваквих резултата у хирургији, нарочито ортопедији, наша болница се суочава са недостатком одређене опреме и кадрова. О томе је пред новинарима говорио и сам др Видић.

– Оно што уопште немамо је апарат за колоноскопију. Добићемо највероватније нови гастроскоп, имамо стари, радимо годишње од 300 до 350 гастроскопија у Болници Алексинац. У том пакету ће бити колоноскоп који је нама јако важан, који немамо. Болница га нема и никада га није имала. Очекујем да ће бити, не могу да вам кажем  временски рок, али из искуства са министарством, то заиста буде прилично брзо – објаснио је др Видић.

Једно од питање новинара се односило и на недостатак кадрова. Односно, колико је тачно да за поједине услуге овдашњи пацијенти морају да одлазе у Ниш, јер тренутно нема специјалиста из тих области. Др Видић је део тих тврдњи потврдио, али и објаснио да се ипак код мање компликованих случајева указује помоћ пацијентима и из тих области.

– Тачан је део да немамо неуролога, јер је докторка прешла у Војну болницу прошле године, и тачно је да немамо трансфузиолога. Завршава нам докторица специјализацију. Ми смо на путу да ангажујемо, надам се у наредна два до три месеца неуролога. Видећемо, то не зависи само од нас. Чекамо да се докторица врати са специјализације. Међутим, све ово што се тиче пацијената за трансфузиологију, само један мали број њих иде за Ниш. Интернисти могу, и то раде код нас, да очитавају налазе, тумаче и дају пацијентима терапију. За онај део који је немогуће, упућују се у Ниш. Што се неурологије тиче, наш неуропсихијатар покрије и тај део. Међутим, заиста нам је потребно да имамо неуролога и радимо на томе да ангажујемо неуролога са стране – истиче први човек наше болнице.

Директор др Видић је појаснио да је ресорно министарство одобрило ангажовање неуролога, али на отвореном конкурсу се нико не јавља.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten − two =