fizičari

Успех младих физичара у Македонији

Ученици Алексиначке гимназије Милена Радојевић и Вељко Микић постигли су протеклог викенда у Скопљу изузетан успех. На такмичењу у оквиру 42. Школе „Млади физичари” Милена је била прва у категорији ученика трећег разреда средњих школа, док је Вељко у категорији ученика четвртог разреда освојио треће место. Реч је о традиционалној смотри која се одржава у оквиру манифестације „Новембар – месец науке”.

fizičari – Прву награду сам освојила за експеримент одређивање брзине звука у гасним срединама, односно у ваздуху. Осим што смо експерименте показивали члановима комисије морали смо да и одговарамо на њихова питања што је све личило на прави час физике – каже Милена, чији је ментор био професор Братислав Симић. Она истиче да је у Скопљу било времена и за дружење са вршњацима из других школа, али и да је кроз занимљиве експерименте осталих такмичара стекла нова сазнања из физике.

fizičari Вељко Микић чији је ментор био професор Славољуб Радуловић на овом такмичењу је показао како се одређује Планкова константа помоћу лед диоде.

– За овај оглед сам употребио три лед диоде различитих таласних дужина и различитих напона паљења и тако доказао колико износи Планкова константа – објашњава Вељко уз напомену да је и он на овом такмичењу стекао нове пријатеље од којих неке очекује у Алексинцу.

На овогодишњем такмичењу које је организовало Друштво физичара Македоније, поред младих физичара из Србије, учествовали су и ученици основних и средњих школа из Хрватске, Црне Горе, Бугарске и земље домаћина.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × four =