Ускоро субвенције за постављање соларних панела

Мештани општине Алексинац имаће прилику да убудуће производе соларну електричну енергију и да је продају Електродистрибуцији, а да их постављање соларних панела кошта упола мање.

Општина Алексинац је крајем прошле седмице потписала Уговор о суфинансирању програма уградње соларних панела за домаћинства са Министарством рударства и енергетике, а које је уручила потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић. Наша општина је у овом програму добила 2 милиона динара од Министарства и уложиће још 2 милиона.

Општина Алексинац ће ускоро расписати Јавни позив за извођаче радова, а потом и за заинтересоване грађане. Након што комисија изрангира пријаве, до краја године биће потписани тројни уговори.

Вредност опреме и радова општина ће суфинансирати у износу од 25%, Министарство  такође 25%, док ће власници морати да исплате 50 посто инвестиције.

Суфинансираће се мера уградње соларних панела, пратећих носача панела, неопходне инсталације за производњу електричне енергије капацитета до и једнако 6 kW инсталисане снаге соларних панела за сопствене потребе, уградњe двосмерног мерног уређаја за мерење предате и примљене електричне енергије, израда неопходне техничке документације,  извештаја извођача радова о уградњи соларних панела и пратеће инсталације за производњу електричне енергије,као и извештаја о уградњи мерног места који је у складу са законом неопходан приликом прикључења на дистрибутивни систем. 

Циљеви давања подстицаја за уградњу соларних панела су смањење потрошње енергије на националном нивоу, нижи рачуни за домаћинства и здравија животна средина.

Насловна фотографија: Илустрација (foto: Shutterstock/Animaflora PicsStock)

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 + fourteen =