Уручено признање докторки која се доказала у време епидемије

Др Катарина Стојковић Стајић је прошле године у избору Удружења „ДАРС” и Клуба новинара Алексинац за пожртвовани рад на лечењу грађана општине Алексинац у време најинтензивнијег периода епидемије КОВИД проглашена „Алексинчанком године”. Ова докторка није могла да присуствује прошлогодишњој додели признања јер је у то време била ангажована у ковид болници, па је данас, у канцеларији заменице председника општине Алексинац Маријане Радивојевић, др Катарини уручена диплома и акварел алексиначког песника и сликара Златка Павловића. Поклон је обезбедило Удружење „Јагода” из Гредетина.

Образлажући ову награду новинар Нинослав Миљковић је казао да су он и колеге толико прелепих и похвалних ствари чули у вези са пожртвовањем и стручности ове докторке, да се осећа узвишеним што ова средина има таквог лекара и што је изнедрила пре свега такву особу, а онда и доктора.

− У знак сећања на време када сте Ви били неформални предводник једног тима алексиначке Опште болнице, за који могу са пуном одговорношћу да кажем, да је спасао многе животе суграђана и олакшао њихово лечење у тим тешким временима. То смо најбоље могли да сазнамо тек када је то интервентно одељење, најпре у оквиру старе, а затим у Пензионерском клубу, престало да даје инфузије. Тада смо морали да путујемо и по 30 и више километара. Зато у том делу рада Опште болнице, као и ковид амбуланте Дома здравља у Житковцу, молим присутну госпођу Стевановић да колегијуму ових здравствених установа пренесе моју личну, али и мојих колега медијских радника, као и чланова ових удружења грађана, захвалност за оно што су радили и урадили у временима, која су се могла упоредити са ратним. Овог пута против невидљивог вируса − образложио је Миљковић додељену награду.

Он је још и додао да су се др Катарина и њене колеге доказали на делу, заслуживши умного већа признања од оних која су јавно добили.

− Ваша докторска и људска етика требало би да се презентује студентима и покаже какав треба да буде српски доктор. Ви сте по томе заслужили и републичко признање − појаснио је овај новинар.

Миљковић је напоменуо да у друштву па и у здравственом систему није све идеално и то не треба изоставити.

− Можда ће и Вашу радну филозофију, живот и друштвена кретања донекле да промене, али оно што сте показали у периоду за који примате признање је историја алексиначког здравства. И нека нас и овај данашњи догађај подсећа на те дане када се видело ко је врхунски професионалац и ко је човек, а ко је само радник у здравственом систему са свим слабостима и манама обичног смртника. Можда ће то неко записати, али ће сигурно, још пуно година, Алексинчани препричавати како сте се носили не само са овим вирусом, већ понекад и са нестрпљењем уплашених пацијената – завршио је обраћање у име предлагача новинар Миљковић.

Признање је у име организатора уручио  Мића Милојевић, председник Удружења „ДАРС”, а поклон слику Маријана Радивојевић, заменица председника општине. Осим поменутих на добијеном признању др Катарини честитао је и председник општине Далибор Радичевић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × two =