Ургенти откуп свиња спашава алексиначке фармере

Афричка свињска куга је овог пролећа задавала главобољу алексиначким одгајивачима свиња. Иако се последњи забележени случај код животиња на подручју општине Алексинац десио 13. марта, промет прасади и свиња на овдашњим пијацама неће се, према тренутној ситуацији, обављати још неко време. Препорука надлежног тела је да трговина свињама буде забрањена 90 дана од последњег забележеног случаја.

Најбоља опција за пољопривреднике је да се одлуче за клање свих јединки, односно депопулацију животиња. Потом се врши здравствена анализа и процена штете, па се онда све животиње из домаћинства шаљу на клање. Тада је надокнада по државним ценама, које су по нашем незваничном сазнању, за прасад до 15 килограма 300, до 25 килограма 250 динара, док су грла од 25 до 80 килограма тежине вредна 200 динара по килограму. Товљеници од 80 до 120 килограма наводно се плаћају 160, а преко ове тежине 150 динара. Крмаче и нерасти би по тој непотврђеној причи требало да вреде 35.000 динара.

Преднос приликом депопулације животиња имају ургенти случајеви, домаћинства и фарме где има већи број грла која су већ „прерасла” и превазилазе капацитете одгајивача. Према незваничним информацијама око 400 грла је послато у кланицу, а постоје захтеви за још око 150 јединки.

Према нашим информацијама држава, односно ресорно министарство и овог пута је помогло пољопривредницима да ублаже последице епидемије. Разлику у цени, пошто кланица плаћа 70 динара, доплаћује се државним новцем. Председник општине Алексинац Далибор Радичевић нам је потврдио да је са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем разговарао на ову тему и замолио за помоћ.

Одгајивачи свиња имају још две опције. Да наводно сачекају да прође 90 дана од 13. марта када је забележен последњи случај заразе афричке свињске куге на овом подручју и да са својом робом изађу на тржиште, или она најнеповољнија, да свиње са газдинстава у рестриктивном подручју могу упућивати директно у кланицу ради хитног клања и прераде свињског меса, под прописаним условима. Али ту је цена најнижа свега 70 динара.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 + two =