Упис винограда и даље обавеза

Лепо време током минулих месеци омогућило је свима који су желели да подигну воћне засаде да то ураде у јесењем року. Исту прилику су имали и будући виноградари, с тим да ако су засадили лозу, нису још завршили са пословима око винограда. Остају им још и административни послови, како би могли да користе субвенције у наредном периоду.

Стручњаци Пољопривредно саветодавне и стручне службе Ниш подсећају да Закон о вину и Правилник о садржини и начину вођења виноградарског регистра обавезује сва физичка и правна лица, односно предузетнике који имају 10 и више ари винограда у власништву, закупу или другом облику својине, да винограде упишу у Виноградарски регистар. Ову обавезу имају и виноградари који поседују мање од 10 ари винограда, а грожђе стављају у промет.

Виноградарски регистар је база података о произвођачима грожђа и виноградарским парцелама, а основни циљ уписа је да се тачно утврде површине под виновом лозом и производни потенцијал.
Произвођачи грожђа немају никакве трошкове за упис у Виноградарски регистар. Само је потребно да поднесу попуњен захтев за упис у Виноградарски регистар и веома лако да започну процедуру уписа и остваре ову законску обавезу. Захтев се подноси некој од најближих канцеларија Стручне организације за вођење Виноградарског регистра „Центра за виноградарство и винарство Ниш“ према седишту произвођача грожђа.

Ако дође до промене података уписаних у регистар они се пријављују у року од 15 дана од дана настале промене.

Такође, у циљу одређивања производног потенцијала, произвођач грожђа пријављује и промену података о годишњој производњи грожђа са родних виноградских парцела сваке године након бербе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − 12 =