prosvetari

Унија синдиката просветних радника: Бранићемо сваку школу и свако радно место

Руководство Уније синдиката просветних радника Србије вечерас је са колегама из Алексинца, у просторијама Основне школе „Вожд Карађорђе”, разговарало о актуелним проблемима у просвети. Пре свега било је речи о зарадама, односно платним разредима, као и о страховању да школе које не испуњавају критеријум бројности могу бити затворене.

Unija sindikata prosvetnih– Мислим да су то неки општи проблеми који су чини ми се исти, како овде, тако у неком мањем или већем месту. Оно што мучи просветне раднике јесте нешто што ми можемо само да детектујемо, али једино сви заједно можемо да поправимо – истакла је Јасна Јанковић, председник Уније синдиката просветних радника Србије.

На овом састанку Уније и алексиначких просветара једна од тема били су и платни разреди, који би требало да почну да се примењују од почетка наредне године. Увођење платних разреда за запослене у јавним службама предвиђено је Законом о систему плата у јавном сектору који је усвојила Скупштина Србије 14. децембра 2017, а предвиђа за исти посао у свакој служби једнаке плате. У Унији синдиката просветних радника сматрају да су платне групе и разреди једини начин праведне расподеле новца који се улаже у оне који раде државне послове.

– Мислим да смо доста подигли свест људи у Србији, шта су то уопште платне групе и разреди с обзиром да се мало о томе говори, да на основу одређене струке будете у одређеној групи, а онда кроз ту групу напредујете кроз разреде и самим тим стварате услове за повећање зарада. И то о чему смо преговарали са владом, што је одобрио ММФ, нажалост се није реализовало, већ је одложено, али то нама ипак даје наду да ће једнога дана Србија довољно бити свесна тога да новац који имамо праведније треба да подели – сматра Јанковићева.

Unija sindikata prosvetnih

У разговору за наш портал, председница Уније синдиката просветара истакла је да је њихов став по питању евентуалног затварања неких школа јасан и да без обзира на мали број ђака оне морају да опстану.

– То се не односи само на Алексинац него на сва места у Србији. Дакле, школе се не смеју затварати и морају макар и са малим бројем ученика остати на територији на којој се налазе. Уколико се буде десило да Министарство просвете искочи из тог неког, можда и начелног договора који смо постигли, јер наводно министарство исто овако мисли као што ја вама говорим, онда ће Унија бранити сваку школу, свако радно место, али пре свега свако дете и његово уставно право да се школује најближе својој кући – каже наша саговорница.

Само закључавање школе је једна врло лоша порука у друштву у коме је трећина људи функционално неписмена, истиче Јанковићева и закључује да је ово последњи тренутак када треба да се освестимо и да школе отварамо, а не да их затварамо.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 + one =