Ukupno 13 medija podelilo 3 miliona iz lokalnog budžeta

Na nedavnoj sednici opštinske vlade članovi Veća podržali su predlog stručne komisije o raspodeli budžetskih sredstava za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa. Ukupno 13 medija dobilo je 3.000.000 dinara, koliko je i predviđeno drugim ponovljenim konkursom. Inače, u budžetu je za ove namene najpre bilo rezervisano  5.000.000 dinara, na koliko je i bio raspisan prvi konkurs, ali je on poništen iz proceduralnih razloga.

Stručna komisija, sastavljena od medijskog radnika Slobodana G. Jovanovića iz Niša, predsednika komisije, dugogodišnjeg novinara Večernjih novosti Dušana Stojanovića, i Ninuške Stojanović, višegodišnje prezenterke i novinarke ugašene ALT televizije, nije podržala četiri pristigla projekta.

Tri projekta odbijena su iz proceduralnih razloga, i to projekti „Građani se pitaju“ niške televizije Belle amie i „Aleksinac – centar kulturnog i istorijskog turizma“ niških Narodnih novina, pošto ovi mediji u izveštaju za prošlu godinu nisu dostavili vizuelne prikaze realizovaih projekata, iako je to bila njihova zakonska obaveza. Projekat „Emisija – Južna Srbija info“, koji bi se realizovao na Pinkovom trećem kanalu, podnosioca Milana Cvetkovića preduzetnika radio i tv produkcije „SportNetTwo RK“, pristigao je nedelju dana nakon predviđenog roka, pa ga komisija nije uzimala u razmatranje.

Komisija nije podržala ni projekat Agencije za konsalting „Lotis“ iz Kruševca „Aleksinačka internet televizija“, koji je trebalo da se realizuje preko lokalnog internet medija Alpress.rs, jer je smatrala da su angažovani kadrovi nekompetentni.

Najviše medijskih sadržaja biće objavljeno na internet portalima, za šta je izdvojeno 450.000 dinara. Sa po 100.000 dinara podržani su projekti „Ovo je Aleksinac“ podnosioca Južnih vesti iz Niša, „Dobro mesto za investicije“ podnosioca „NIVEBIA d.o.o“ iz Niša, koji će medijske sadržaje objavljivati na portalu Građanin.rs, kao i „Glas Aleksinčana“, projekat RTV Belle amie, a medijski sadržaji biće objavljivani na portalu ove medijske kuće.

Lokalni internet portal Alpress.rs za projekat „Prošlost za pamćenje, biznis za sadašnjost“ podržan je sa 150.000 dinara. Ovaj portal je u vlasništvu „Agro press d.o.o.“ Gredetin, a autorka najvećeg broja sadržaja na njemu je diplomirana novinarka Adriana Branković.

Što se tiče televizijskih sadržaja, na konkurs su stigla dva validna projekta – „Aleksinac iz svih uglova“ Kopernikus televizije, koji je u potpunosti podržan sa 500.000 dinara, i „Emisija za poljoprivredu – Zrno za opstanak“ Niške televizije, koji je sufinansiran sa 100.000 dinara. Svoje medijske sadržaje ponudile su i dve radio stanice, Radio Aleksinac, koji je za svoj projekat „Radio Aleksinac u službi lokalnog informisana građana (Da bih razumeo moram da znam)“ dobio 900.000 dinara, i radio Belle amie čiji je projekat „Moje pravo na rad“ podržan sa 200.000 dinara.

Kada je u pitanju produkcija, odobrena su dva projekta u vrednosti od po 100.000 dinara i to: „Sport u Aleksincu“ Radnje za televizijsku produkciju “South Media“ iz Niša, koji će se ralizovati na sportskom SOS kanalu, i projekat „Medijska kampanja MUP-a Srbije – Zajedo možemo bolje“ Kinematografske i video proizvodnje „NG TIM“, koji će se prikazivati na televiziji Zona+.

Komisija je podržala i medijske sadržaje dva štampana medija iz Aleksinca čiji je osnivač preduzeće „Agro press d.o.o“ Gredetin, vlasnika diplomiranog novinara Ninoslava Miljkovića. Za projekat „Aleksinac u slici i reči“, koji se realizuje u okviru mesečnika Novosti juga, izdvojeno je 100.000 dinara, a za projekat „Aleksinac – varoš zanimljive prošlosti i grad mladih talenata“, koji će biti realizovan u okviru nedavno pokrenutog lista AL novine, urednice diplomirane novinarke Jelene Radovanović, izdvojeno je 350.000 dinara. AL novine za sada izlaze jednom msečno, a tendencija redakcije je angažovanje novih kadrova i nedeljno izlaženje lista.

Iz budžeta opštine Aleksinac sufinansiraće se i projekat beogradske agencije „Beta press“ pod nazivom „Agencijska produkcija u cilju unapređivanja javnog informisanja opštine Aleksinac, regiona i republike“ sa 200.000 dinara.

Podnosioci ovih 13 projekata su za svoje medijske aktivnosti potraživali oko 6.870.000 dinara, ali su komisiji bila na raspolaganju 3.000.000, tako da su skoro svi projekti podržani sa manjim iznosom od potraživanog.

Projektno finansiranje je očigledno donelo uštedu lokalnom budžetu iz koga se, dok je lokalna samouprava bila osnivač preduzeća „Reč radnika“, u čijem sastavu je poslovala RTV Alt, izdvajalo preko 20.000.000 dinara.

Što se okruženja tiče, manja sredstva od Aleksinca izdvojile su samo Opština Ražanj – 300.000 dinara i Opština Doljevac, koja je medije pomogla sa 900.000 dinara (konkurs je bio raspisan za radio produkciju i celokupan iznos dobio je lokalni Radio Koprijan). Opština Svrljig, s druge strane, znatno je više sredstava opredelila za informisanje, pa je iz budžeta ove opštine medijima otišlo 9.000.000 dinara. Svrljig je najviše novca izdvojio za lokalne medije, kojima je dodeljeno 5.200.000 dinara (lokana Radio Bubamara dobila je 1.600.000 hiljada, televizija Laser 2.600.000 hiljada, lokalne internet novine 700.000 i Preduzeće za radio i televizijske aktivnosti Svrljig 300.000 dinara).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one − 1 =