Укинуто ванредно стање проглашено након поплава

Штаб за ванредне ситуације за територију општине Алексинац је на данашњој седници укинуо ванредно стање које је проглашено 15. јуна због невремена и поплава које су биле захватиле више насеља на подручју наше општине.

У предлогу за укидање ванредне ситуације који је Штабу, у форми мишљења, поднео Стручни оперативни тим стоји да су последице које су настале због поплава изазваних невременом отклоњене ангажовањем снага и субјеката система на рашчишћавању и уређењу терена.

На отклањању последица била су ангажована алексиначка јавна предузећа. Јавно комунално предузеће „Комуналне услуге” је радило на отклањању оборених грана и стабала, дезинфекцији поплављених подручја. За одређене операције ангажована је и комбинована машина. За те услуге, преко четири рачуна, Штаб је укупно одобрио плаћање у висини од око 719.000 динара.

Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација” било је ангажовано у више места.  Достављали су пијаћу воду, одстрањивали поплавне воде, вршили црпкање и дезифекцију поплављених бунара. Њима је одобрено плаћање за те услуге нешто више од 913.000 динара.

Највише је, што је разумљиво, имало налога за деловање Јавног предузеће за путеве и стамбено комуналну делатност општине Алексинац. Оно је извело радове у вредности од близу 4.959.000 динара и уградило материјал у вредности од близу 294.000 динара, па је укупни трошак преко 5.252.000 динара.

Само ангажовање јавних предузећа у овим поплавама буџет кошта око 6,9 милиона, а плус трошкови отклањања поплавног таласа крајем маја и почетком јуна. Праве штете ће се знати када буду објављени подаци о уништеној и оштећеној инфраструктури, пољопривредних усева и штете у домаћинствима.

Очито да наилазе године када ће се све више издвајати јавног новца за спречавање и отклањање последица невремена, а наша организованост и заинтересованост мораће да буде већа. Поред добре воље државна администрација неће моћи да реши све проблеме, али за оно што ће моћи биће јој потребна боља опрема и ефикасније службе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 + 9 =