Удружење жена „Вредне домаћице” организовало едукацију за чланице

Удружење жена „Вредне домаћице” из Гредетина, у протекла два дана, у тамошњем Црквеном дому реализовало је за своје чланице едукацију под називом „Обуци село у ново одело”. Циљ пројекта, како нам кажу у удружењу, био је двојак, оснаживање потенцијала сеоских жена и конкретно јачање интерних капацитета организације за прикупљање средстава из других извора у циљу промовисања руралног развоја и уређења етно куће, коју чланице „Вредних домаћица” намеравају да оформе.

Снежана Живадиновић, која је и водила едукацију, задовољна је одазивом и самим током дводневног скупа и очекује да се стечена знања и практично примене.

− Могу да кажем да је велика заинтересованост била за саму тему обзиром да је у њиховим плановима што хитније реновирање једне етно куће у самом селу Гредетину у циљу оживљавања традиције, у циљу оживљавања етно идентитета самог села и заборављених вредности рекла бих. Едукација на тему прикупљања средстава је једна озбиљна тема, фандрејзинг (fоndrasing) чувени, и питање је колико је заживео на овим просторима. Али сама идеја да се прикупе не само средства већ и одређене подршке у неким услугама од овдашњих потенцијалних донатара је изузетно примамљива чланицама Вредних домаћицама из простог разлога што је и једино решење да оне среде будућу етно кућу − каже наша саговорница.

Иначе, фандрејзинг је процес преговарања и прикупљања прихода кроз филантропију, приватне донације, наплаћивање услуга, инвестиције и сл. Снежана Живадиновић објашњава и корисност стечених вештина на поменутом дводневном скупу за функционицање удружења.

− Идеја да се среди етно кућа у овом селу је једна лепа идеја зато што подразумева и целокупан развој села. И ове нове вештине које су стекле током ова два дана како оне да дођу до донатора, коју поруку да пошаљу донаторима, ко су потенцијални донатори, како да организују одређене fоndrasing догађај мислим да су изузетно потребне не само за ову акцију која ће бити у августу, како су најавиле, већ и за неке друге активности − завршила је наша саговорница.

Пројекат се реализује у оквиру пројекта „ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији” који Београдска отворена школа спроводи у партнерству с организацијама цивилног друштва: Новосадска новинарска школа, ENECA, Ужички центар за права детета, Нова планска пракса, Сигурне стазе, Млади пољопривредници Србије и међународним партнером, фондацијом Фридрих Еберт (Friedrich Ebert Stiftung). Пројекат је подржан од стране Европске уније и биће реализован у периоду од 2023. до 2026. године.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × four =