У „Змају” разбијају предрасуде и стереотипе

Већ трећу годину заредом у Основној школи „Јован Јовановић Змај” на Алексиначком Руднику спроводи се пројекат „Квалитетно образовање за све”. Прошле године је била у знаку националних мањина, а ове су се у овој образовној установи фокусирали на родну равноправност и замену улога.

Током наредне седмице,  у периоду од 3. до 7. априла реализоваће се активности које разбијају предрасуде и стереотипе о родној равноправности.

− Пројекат има за циљ да пружи исте услове учења свим ученицима без обзира на верско опредељење, финансијске могућности, националну припадност. Месец април је као што знате месец када се реализује низ активности које величају толеранцију, поштовање једне других, а то је уствари у складу са циљевима поменутог пројекта − рекла је Марија Петровић, наставница у овој школи.

Према плану, понедељак је резервисан за тематски дан где наставници и учитељи говоре о познатим женама из домаће и стране књижевности, говоре о женама које су дале допринос у математици, музици, спорту. У уторак биће реализована активност „Да сам ја ти”, односно замена улога где дечаци плету, хеклају, везу, а девојчице раде неке мушке послове, типа фарбају ограде. Среда је резервисана за предавање о муслиманским верским обичајима у време њихових празника, а четвртак биће посвећен бакама и декама. Дакле реализоваће се радионица под називом „Из старог албума наших бака и дека”, где ће баке и деке говорити о томе како је некада било, а како је сада. Петак је резервисан и за приредбу посвећену Ромима у којој ће се дотаћи њиховог порекла, обичаја, културе и тиме обележити Дан Рома уз игру и песму.

Поред активности у матичној школи, Дане демократске културе реализују наставници и учитељи и у Рутевцу са низом активности које су сличне поменутим, само са неком другом заменом улога и неким другим посетама.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × three =