У Житковцу поручено: Нисмо против брзе пруге, али градите је ван насеља

Присутни грађани на данашњем излагању предлога трасе будуће брзе пруге Београд – Ниш кроз подручје општине Алексинац, одржаном у Житковцу, још једном су били јединствени у захтеву да се будућа брза саобраћајница измести ван насељених места и тако избегне рушење 223 објекта који припадају 121 домаћинству. Иако је пројектант прихватио доста изнетих примедби на претходном скупу одржаном у Алексинцу, то није задовољило присутне, а ни представнике алексиначке локалне самоуправе.

У емотивном излагању више учесника у дискусији представницима државних институција, на челу са заменицом министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Анитом Димовски, поручило је да брзу пругу треба градити, али не на рушевинама њихових кућа, и по цену њиховог расељавања. И овог пута су поновљене раније чуте замерке о предвајању насеља и о малом броју прелазака у њима са једне на другу страну, градње подвожњака поред потока који би били нови депо вода и слично, као и то да је Алексинац  пољопривредна општина, код 90 одсто становништва је главна делатност пољопривреда или се баве и пољопривредом, и  када треба да путују до своје њиве, пет, седам или десет километара, њима је та исплативост доведена на нулу.

И поред тога што је у појединим тренуцима скуп попримао карактер када емоције и љутња са једне и друге стране преовладавају и прете да дође до напуштања сале од појединаца, ипак је на крају председник општине Алексинац Далибор Радичевић предложио закључке који су једногласно усвојени и на основу њих упутиће се Захтев да Инфраструктуре железнице промене свој пројектни задатак и сагледају интересе и грађана и саме општине и да се на основу тога испројектује нова траса железнице на задовољство свих.

Радичевић је појаснио да је прошлог пута отишла можда и погрешна прича, да је Алексинац против железничке пруге и још једном подвукао да он и  грађани нису против железничке пруге, већ само хоће да заштите интересе и људи, и појединаца, и локалне самоуправе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 1 =