У „Вожду” подсећају на Савин пут као духовну и световну водиљу

Школска слава Савиндан, која се прославља у част утемељивача образовања и првог српског архиепископа Светог Саве, обележена је у свим основним школама на територији општине Алексинац.

Тако је било и у алексиначкој Основној школи „Вожд Карађорђе” где је наша екипа присуствовала свечаном резању славског колача и пригодном програму који су припремили ученици и наставници ове образовне уставе.

Обред везан уз сечење колача обавили су свештеници Александар Срнић и Иван Миленковић са домаћином славе представницима Ђачког парламента школе, који су и овог пута били домаћини.

Госте, ученике, родитеље и присутне колеге просветне раднике поздравила је директорка Маја Цветићанин Радоман, која им је упутила поруку, ослањајући се на дела просветитеља Светог Саве, нагласивши да носимо честице Савиног пепела у души.

− Драга децо, ви који данас славите посебан пут, пут светосавља, драги родитељи, ви који се, као и сви ми, налазите у тами врло често пред различитим путевима, не знајући којим је кренути најбоље, решење за све нас је врло једноставно – само се сетите Савиног пута и знаћете који је прави пут будућности. Честитам свима ову школску славу, Савиндан, са жељом да поштујемо једни друге и светосавље у нама – нагласила је ова директорка.

Школској слави у овој школи у име локалне заједнице присуствовали су и Милена Максимовић, директорка  Установе Липовац и њен колега Далибор Марковић, директор ЈКП „Комуналне услуге“.

Како је данас обележен Савидан у овој алексиначкој школи, може се видети на фотографијама нашег колеге Стефана Живковића.


Свети Сава, по рођењу Растко Немањић, био је српски принц, монах, игуман манастира Студеница, књижевник, дипломата и први архиепископ аутокефалне Српске православне цркве.

Празник Свети Сава установљен је за школску славу 1840. године, на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја – прве Више школе у Србији.


 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − ten =