У Трњану: обележен данашњи празник и најављени „Михољски сусрети”

Село Трњане је синоћ било центар културног и верског дешавања у нашој општини. У неколико наших села Света Петка се слави као црквени али и празник целог насеља. Једно од њих је и Трњане, где је јуче у поподневним часовима било организовано такмичење у кувању рибље чорбе, а затим је одржана вечерња служба.

Нешто касније у школској спортској сали, због кише, која је у том приоду падала, одржан је пригодан културно-уметнички програм уз учешће културно-уметничких друштава „Младост” из Житковца, „Сврљиг” из Сврљига и „Стојан Живковић Столе” из Трњана, етно-група „Браћа Стојковић” из Партеша код Гњилана, затим здравичар Остоја Јањић, солиста Наташа Николић, фрулаши Јован и Богдан Младеновић, као и Бранко Јефтић, кавалиста. Носилац ових активности, осим тамошње Црквене општине био је и Центар за културу и уметност Алексинац, јер је синоћни наступ поменутих извођача био и ревијална најава предстојећих „Михољских сусрета села”.

Овом догађају је присуствовала и Снежана Петровић из Министарства за бригу о селу, која се нашла у улози изасланице министра Милана Кркобабића. Она је истакла значај сусрета који су покренути на иницијативу ресорног министра Кркобабића и чувеног песника Љубивоја Ршумовића, изневши и конкретне податке.

– Ове године се очекује, на основу 95 потписаних уговора са општинама, које је Министарство потписало, односно наш министар, да ће учешће узети преко 1500 села. Односно, преко 170 000 учесника и посетилаца у сеоским срединама у данима као што је ово овде код вас вечерас, и оно што ће следити у септембру – казала је ова гошћа и званичница.

Обраћајући се присутнима, Снежана Петровић је најавила и нове мере, осим куповина сеоских кућа за младе брачне парове, које се односе на економско јачање сеоских средина. Разматра се могућност финансијске подршке за оне који желе да покрену неку привредну активност у сеоским срединама.

Председник општине Алексинац Далибор Радичевић је изразио задовољство начином и обимом сарадње са Министарством за бригу о селу која се одвија у више праваца. Најновије је добијање превозног средства које ће бити у функцији јачања капацитета намењеним и сеоском становништву.

– Једна од ствари које смо остварили јесте та да смо добили минибус преко Министарства за бригу о селу, који је дошао код нас пре десетак дана и после регистровања и брендирања ће кренути да се користи. Понављам, није све у оном материјалном, увек нам је значајна подршка поготово да знамо да још неко брине о нама – каже први човек алексиначке локалне самоуправе.

Активности као што су „Михољски сусрети села” доприносе и активностима на уређењу друштвених просторија у нашим селима. Оне одлучују и о одређеним приоритетима.

– Задњих десетак година се улагало у домове културе на сеоском подручју. Улажемо и дан-данас. Критеријум по коме одлучујемо у коме ћемо селу нешто радити јесте колико је село живо и активно. Да ли има културно-уметничко друштво, фудбалски клуб и да ли се људи у том дому окупљају. Погрешна је прича уколико обновимо неки дом културе, уколико у њега нико не улази. Циљ је да обновимо домове културе тамо где нам се мештани окупљају – објаснио је Радичевић.

Свечано је и данас било у цркви Света Петка у Трњану. Након свечане литургије, била је и литија, а затим је обављено сечење славског колача. 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 5 =