У току је израда Општинског буџета за 2023.

Алексиначка локална самоуправа је већ годинама познатa по стабилном општинском буџету, односно, да је јавна локална каса добро планирана и да није подложна дефициту, нити великом кредитном задужењу. Следећа година, због познатих разлога, биће изазовна за јавне финансије на свим нивоима у држави, а биће то и глобални проблем.

У току је припрема за израду Предлога буџета општине Алексинац за 2023. годину и у разговору за наш медиј, први човек алексиначке самоуправе Далибор Радичевић је наговестио и овог пута реално планирање општинске касе.

– Ми смо кренули да радимо на припреми буџета. Прво што се ради, раде се стални трошкови установа, школа, да видимо да сагледамо њихове потребе и евентуалне промене. Сви знамо да је дошло до поскупљења деривата и струје, па да прво сагледамо њихове потребе, па ћемо тек онда причати нешто конкретније о инвестицијама када видимо каква је ситуација. Што се самог стања у буџету тиче, ми увек планирамо реалан буџет, као и ове године, тако ћемо планирати за следећу годину. Немамо проблема са буџетом, а пара никад довољно за активности које бисмо желели – каже председник општине Радичевић.

Он је још и нагласио да ће приоритет бити редовне активности, односно активности за редовно функционисање заједнице, што је и законом предвиђено. Након тога разговараће се и о инвестицијама.

– Морамо прво сагледати основне потребе које су неминовност, које не можемо да избегнемо, а тек онда можемо даље да причамо шта од већих инфраструктурних пројеката у општини можемо да радимо – објаснио је наш саговорник.

Наравно, Предлог буџета, пре него што буде усвојен у општинском парламенту, наћи ће се и у јавној расправи, али су искуства из ранијих година показала слабу заинтересованост самих грађана за упућивање примедби и предлога.

Насловна фотографија: Илустрација.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 3 =