Skupština

U SO Aleksinac: Bez dogovora, opozicija nema odbornički klub

Odnosi u Skupštini opštine Aleksinac između malobrojne opozicije od dva do tri odbornika i ubedljive većine koju će činiti između 36 i 39 predstavnika naroda biće najverovatnije definisani narednih dana. Bez obzira koliko su se trudili predsedavajući opštinskog parlamenta Nenad Stanković i opozicioni odbornik Ivan Dimić da njihovi skupštinski nastupi budu tolerantniji u odnosu na prethodne četiri godine, kada je Stanković bio predsednik opštine a Dimić opozicija, nesuglasica je bilo i na današnjem zasedanju.

Odbornik Dimić koji je predvodio izbornu list GG „Ivan Dimić – Za bolji opštinu Aleksinac” u skupštini je zastupljen sa dva mandata što nije dovoljno za formiranje odborničke grupe. A to znači da u komisijama i drugim telima koje formira SO Aleksinac neće biti predstavnika opozicije. Po sadašnjem poslovniku odborničku grupu čine tri odbornika sa iste izborne liste ili četiri sa više lista. Dimić insistira na promeni Poslovnika zbog novih okolnosti, među kojima je i smanjenje broja odbornika u aleksinačkoj skupštini sa 55 na 41 predstavnika naroda. Dimić

– Prvo je demokratsko pravilo da opozicija ima predstavnike u skupštinskim telima i uvek je tako bilo i u našoj skupštini bez obzira ko je bio u opoziciji. Ovaj put se to uskraćuje. Bojim se da iza svega stoji namera da se sve kontroliše u ovoj skupštini bez ikakvih uvida opozicije. Ne samo što mi ne možemo kao malobrojna opozicija tu nešto da promenimo, nego je problem što nećemo imati ni uvid šta se tu radi – kaže odbornik Dimić u izjavi za naš portal. 

Dimić u ovakvim stavovima vlasti kao krajni cilj vidi formiranje opštinske izborne komisije bez predstavnika opozicije.

– Bojim se da ćemo na sledećim izborima, kad god oni budu bili, imati izbornu komisiju koju čine samo vladajuće stranke, što će otvoriti poligon da se i ti izbori pokradu kao što su ovi pokradeni – objasnio je svoje stavove ovaj odbornik uz najavu da će ovih dana biti razgovora na tu temu.

– Ja se nadam de će predstavnici vlasti shvatiti da je i za njih dobro da u ovoj skupštini poštuju to malo opozicije koliko je ima – poručio je Dimić.

Predsednik SO Aleksinac Nenad Stanković je takođe najavio razgovore, ali je i poručio da opozicija treba da bude razumna u svojim zahtevima srazmerno poverenju koje je dobila od naroda. Iz diskusije odbornika iz redova SNS Slavoljuba Veličkovića i Miodraga Veljkovića može se naslutiti da će možda ovaj nesporazum biti prevaziđen.

U znak protesta lista „Za bolju opštinu Aleksinac”, kao treća po brojnosti, nije iskoristila pravo da ima člana komisije koja je rukovodila današnjim glasanjem za izbor predsednika opštine i njegovog zamenika, kao i članove opštinskog veća.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

sixteen − one =