Skupština

У СО Алексинац: Без договора, опозиција нема одборнички клуб

Односи у Скупштини општине Алексинац између малобројне опозиције од два до три одборника и убедљиве већине коју ће чинити између 36 и 39 представника народа биће највероватније дефинисани наредних дана. Без обзира колико су се трудили председавајући општинског парламента Ненад Станковић и опозициони одборник Иван Димић да њихови скупштински наступи буду толерантнији у односу на претходне четири године, када је Станковић био председник општине а Димић опозиција, несугласица је било и на данашњем заседању.

Одборник Димић који је предводио изборну лист ГГ „Иван Димић – За бољи општину Алексинац” у скупштини је заступљен са два мандата што није довољно за формирање одборничке групе. А то значи да у комисијама и другим телима које формира СО Алексинац неће бити представника опозиције. По садашњем пословнику одборничку групу чине три одборника са исте изборне листе или четири са више листа. Димић инсистира на промени Пословника због нових околности, међу којима је и смањење броја одборника у алексиначкој скупштини са 55 на 41 представника народа. Dimić

– Прво је демократско правило да опозиција има представнике у скупштинским телима и увек је тако било и у нашој скупштини без обзира ко је био у опозицији. Овај пут се то ускраћује. Бојим се да иза свега стоји намера да се све контролише у овој скупштини без икаквих увида опозиције. Не само што ми не можемо као малобројна опозиција ту нешто да променимо, него је проблем што нећемо имати ни увид шта се ту ради – каже одборник Димић у изјави за наш портал. 

Димић у оваквим ставовима власти као крајни циљ види формирање општинске изборне комисије без представника опозиције.

– Бојим се да ћемо на следећим изборима, кад год они буду били, имати изборну комисију коју чине само владајуће странке, што ће отворити полигон да се и ти избори покраду као што су ови покрадени – објаснио је своје ставове овај одборник уз најаву да ће ових дана бити разговора на ту тему.

– Ја се надам де ће представници власти схватити да је и за њих добро да у овој скупштини поштују то мало опозиције колико је има – поручио је Димић.

Председник СО Алексинац Ненад Станковић је такође најавио разговоре, али је и поручио да опозиција треба да буде разумна у својим захтевима сразмерно поверењу које је добила од народа. Из дискусије одборника из редова СНС Славољуба Величковића и Миодрага Вељковића може се наслутити да ће можда овај неспоразум бити превазиђен.

У знак протеста листа „За бољу општину Алексинац”, као трећа по бројности, није искористила право да има члана комисије која је руководила данашњим гласањем за избор председника општине и његовог заменика, као и чланове општинског већа.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 4 =