У случају „Магна” огласило се и Тужилаштво у Алексинцу

Поводом прошлонедељних догађаја у алексиначком погону фабрике „Магна”, својим саопштењем управо се огласило и Основно јавно тужилаштво у Алексинцу.

Тужилаштво је са јавношћу поделило информације о томе шта се дешавало у „Магни”, шта је предузимало од истражних радњи и докле се стигло са истрагом. Осим тачно наведених догађаја и радњи, које су надлежне институције и инспекције предузеле о утврђивању околности у вези са два случаја приликом тровања радника, у саопштењу нема конкретних резултата који би разрешили цео случај. На крају поменутог саопштења стоји: „У случају нових сазнања које ће проистећи из поступка спроведених доказних радњи од стране Тужилаштва, Тужилаштво ће благовремено обавестити јавност, водећи рачуна о томе да ти подаци не угрозе истражни поступак”. Од истражних радњи наводимо да је у првом случају Тужилаштво, након што је објекат обезбеђен, наложило да се обавесте представници фирме „Први мај” из Ниша и да им се наложи да 18. јануара ове године у унутрашњости фирме изврше потребна мерења ради утврђивања присутности отровних материја у ваздуху и наложено је обавештавање санитарне и ветеринарске инспекције како би исти изашли на лице места и утврдили услове набављања, чувања и припремања хране за запослене, како би се отклонила сумња да до тровања запослених није дошло од хране, с обзиром да наведена фирма поседује кантину.

Даље у саопштењу стоји да су укључене и инспекције рада и управа за ванредне ситуације како би предузели мере из својих надлежности. Наложено је и узимање узорака крви од запослених који су хоспитализовани у Клиничком центру Ниш, као и од неколико радника који су примљени са тежим симптомима у Општој болници Алексинац ради потврђивања присуства токсина у крви. Такође, у саопштењу се истиче да је наложен и наставак увиђаја када се за то створе безбедносни услови.
На основу објављеног саопштења, може се закључити да су овлашћена службена лица „Првог маја” из Ниша тог 18. јануара у преподневним часовима обавила мерења и испитивања ваздуха у унутрашњости производне хале фирме, те да нису утврдили присуство отровних испарења.

Тужилаштво још наводи и да је тог дана такође наложило ванредни инспекцијски надзор Инспекције рада Нишавског управног округа и Управе за ванредне ситуације како би исти у оквиру своје надлежности евентуално утврдили пропусте у поступању неког лица које би било у узрочно-последичној вези са последицама које су наступиле код запослених у процесу производње. Код поновног тровања, 20. јануара, Тужилаштво је овог пута приликом увиђаја ангажовало и присуство Института за јавно здравље Нови Сад – Завода за здравствену заштиту радника, чија је трочлана комисија поново извршила потребна мерења и узимање узорака за анализу и утврђивање последица које су наступиле. Како је саопштено, опет су укључене све релевантне инспекцијске службе.

Интересантно да је комисија Завода за здравствену заштиту радника – Института за јавно здравље два пута вршила узорковање у алексиначком погону „Магне”. У саопштењу се наводи „имајући у виду резултате добијене” од узроковања 20. јануара, 24. јануара, поново је екипа Института изашла на лице места у присуству Тужилаштва и полиције како би извршила додатна узорковања.

На основу објаве Тужилаштва у Алексинцу, коначни резултати истраге су још непознати, али јавност није сазнала какве су биле анализе узорка узетог први пут 20. јануара и због чега је дошло до поновног узорковања четири дана касније, чији резултати се очекују.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 2 =