У славу Делиграда, са погледом на Вашингтон и Брисел

Обележавање 214. годишњице Боја на Делиграду протекло је у духу сећања на српске родољубе који су у бици, започетој трећег септембра 1806. године, успели да одбране овдашње шанчеве и спрече бројчано јачу турску војску да продре у тадашњу Србију. Али, у обраћању званичника било је и речи о садашњим изазовима Србије, а једни од њих су и актуелни разговори у Вашингтону.

Поздрављујући присутне госте, међу којима су били представник Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић, као и припадници Војске Србије, председник општине Алексинац Далибор Радичевић је подсетио присутне на значај обележавања ових догађаја.

− Ми имамо обавезу и дужност да се сећамо наших славних предака и жртава које су они поднели у тим ослободилачким ратовима. Борба за Србију траје и данас али се води на један мало другачији начин, али има исти циљ. Кажу да се од историје не живи, али један народће постојати све док памтимо наше претке и њихове успехе у одбрани Србије − поручио је Радичевић.

О славној победи на Делиграду говорио је и државни секретар Ненад Нерић, казавши да се, на улазу у Ђуниски теснац, између Дреновачког потока и Мораве, сјатила сила од 55 хиљада војника османског царства да уз помоћ14 топова и кумбара освоји утврђења Делиград и Топољак и тако порази 37.000 српских устаника, који су имали само четири топа. Он је на овом примеру још једном подсетио да „Бој не бије свијетло оружје, већ бој бије срце у јунака”.

 

− Управо ту слободу стечену пре два века, ми данас морамо да чувамо и да се сећамо свих оних јунака који своје животе положише на олтар отаџбине. Морамо се сећати и свих оних који пострадаше и у балканским ратовима, и у Првом светском рату, и у Другом светском рату. Али, данас ипре свега морамо се сећати јунака који су своје животе дали у последњим ратовима, које су нам други наметнули.Њих се сећамо и њихову жртву славимо, али као друштво и држава морамо пронаћи право место и потпуно поштовање за све оне који су преживели те страхоте, за све оне борце и ратне инвалиде који су у оним тешким годинама иза нас сачували част и достојанство српског војника и слободу нашем народу − казао је Нерић.

Он је поручио да, ратови нису само оружани сукоби, а битке за част и слободу свог народа не бијемо само када оружје грми. И данас, управо такве љуте битке бије председник Републике Александар Вучић у Вашингтону и Бриселу. По њему, то су битке које као резултат победе доносе мир и просперитет грађанима Србије и нашем народу на КиМ, али и свим другим на овим просторима.

Ненад Нерић у друштву председника општине Алексинац Далибора Радичевића

− Много пута се потврдила истина да добијено у рату губимо у миру, па зато данас на овом месту ратничког успеха призивамо и верујемо у победу за столом, и јединствени изражавамо пуну подршку председнику Александру Вучићу да истраје у тој борби. Коначно, дошло је време да славимо и победе у миру.Нека је вечан мир међу нама, нека је вечна Србија – завршио је своје обраћање државни секретар Ненад Нерић.

На овом месту, где је био главни шанац српске војске, 1930.године подигнута је црква Светих Архангела Михаила и Гаврила у којој се налази спомен−костурница посвећена свим жртвама до 1918.године.

Венце на спомен−костурницу положили су представници Војске Србије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Општине Алексинац, као и представници бројних удружења и грађана који негују традицију ослободилачких ратова Србије. Државну химну отпевала је Милица Красић, професорка соло певања.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 + sixteen =