У првом полугодишту приходи у општинској каси по плану

На данашњој седници Скупштине општине Алексинац усвојен је Извештај о приходима и расходима у општинском буџету у првих шест месеци ове године. Образлажући извештаје начелница Вања Стаменковић је одборницима казала да буџет нема проблема са ликвидношћу, остварени приходи су задовољавајући и све законске обавезе измирују се на време и у складу са Законом о роковима измирења новчаних обавеза. Она је још и изнела податак да укупни остварени текући приходи и примања буџета у овом периоду износе 724.077.888 динара што је 47,36 одсто у односу на годишњи план.

У структури прихода најзначајнији је порез на доходак, добит и капиталне добитке који је реализован у укупном износу од 342.179.827 динара или 58,3 одсто у односу на план. Такође, добар је и раст пореза на зараде где је прикупљено скоро 263 милиона или 55 одсто годишње планираних средстава. Разлог оваквог доброг остварења ових прихода је тај што је у овом периоду дошло до плаћања одложених пореза на зараде из времена прошлогодишњег Ковида.

Што се тиче расхода, у извештајном периоду потрошено је око 462.479.832 динара или 30,21 одсто у односу на годишњи план. Разлог овакве мале потрошње је кашњење са реализацијом финансијских планова директних корисника буџетских средстава и програма који се извршавају преко њих. Претежно су то програми из комуналне делатности, организације саобраћаја, саобраћајне инфраструктуре, заштите животне средине и локалног економског развоја.

Опозициони одборник Иван Димић замерио је актуелној локалној власти што је реализација расхода из Буџета општине Алексинац тако мала, и рекао да је оно што је планирано да се уради у првих 6 месеци рађено је на нивоу 3 посто, што је по њему заиста катастрофално. Он је још и казао да ни један озбиљан пројекат није урађен.

Одборници су први пут усвојили и План одрживе урбане мобилности општине до 2031. године, који би требао убудуће да допринесе изградњи већег броја пешачких и бициклистичких стаза, и смањењу загађености ваздуха као последице коришћења алтернативног кретања у односу на аутомобиле.

Већином гласова усвојен је и План развоја општине Алексинац до 2028. године. Одборник Димић из опозиције је овај документ оценио као преписане жеље из раније сличних планова и да се о њему требало разговарати, због значаја, на посебној седници општинског парламента. Он је још и упитао шта он може да каже за пет минута, на колико је ограничена дискусија одборника.

Скупштина општине усвојила је и Одлуку о покретању поступка реализације пројекта јавно приватног партнерства са или без елемената концесије за обављање комуналне делатности јавног осветљења на територији Алексинца. То је први корак у настојањима побољшања јавне расвете која, према речима председника општине Далибора Радичевића, јавне финансије кошта годишње 36 милиона и због честих испадања линија и прегоревања сијалица не задовољава потребе грађана. Тенденција је постављање лед осветљења.

Одборници су разрешили Драгишу Симића са места директора ЈКП „Водовод и канализацијаˮ због престанка мандата, али су дали поверење да и даље буде на челу овог колектива као вршиоц дужности директора.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 − nine =