festival meda

У понедељак почиње Фестивал меда: Квалитетни производи локалних пчелара

Следеће седмице нас очекује XVI Фестивал меда који ће поводом Младенаца бити одржан у главној алексиначкој улици од 20. до 22. марта. Према најави организатора своје производе изложиће шест пчелара. Осим њих своје продајне штандове имаће произвођачи чајева, али и удружења која израђују традиционалне предмете од различитих материјала.

Посетиоци ће овог пута имати прилику да директно од пчелара набаве мед.

‒ Постоје наше препоруке да се мед набавља директно од пчелара. Ми смо зато и правили наш погон у Рачи да бисмо могли да га пласирамо, пре свега у веће градове где људи немају ниједног пчелара кога познају. У Алексинцу је ситуација другачија. Многи имају неког свог пчелара, међутим многи и немају. Овог пута имају прилику да директно од пчелара набаве мед и да практично могу и у будућности да се снабдевају од њега ‒ каже др Родољуб Живадиновић, председник Друштва пчелара Алексинац.

Ово је прилика да се набави и врло квалитетан мед, чија се исправност не доводи у питање.

‒ Мед је наравно прави. Таман посла да о томе причамо. Свака изложба, па и ова, пчелињих производа, је праћена надзором ветеринарске инспекције која обавезно дође, прегледа сву документацију и ако има сумњу, уради анализу. У сваком случају, никада се до сада за ових петнаест, сада шеснаест година није догодило да има неких проблема. То су озбиљни пчелари из наше општине – поручује др Живадиновић.

На иницијативу Радио Алексинца Удружење „ДАРСˮ и Друштво пчелара Алексинац су установили Признање „Војислав Стојановићˮ које ће бити додељено за најуређенији штанд на предстојећем Фестивалу меда.

Војислав Стојановић је био познати пчелар  из Житковца који је добитник многобројних признања Друштва пчелара Алексинац, Регионалне асоцијације југоисточне Србије и СПОС-а. Стојановић је био активан у друштвеном животу наше општине и активно је учествовао и помагао многе манифестације које и данас живе.

Насловна фотографија: Илустрација (извор: архива).

Поводом предстојећег сајма израђена је и аудио порука коју можете преслушати овде:

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − five =