У организацији Библиотеке: Главна улица некада и сад

Поводом Дана општине Алексинац, данас је у Галерији број 2 у Центру за културу и уметност отворена изложба фотографија алексиначке главне улице које приказују историјат центра града. На почетку су поставке са црно-белим фотографијама из архиве Завичајног одељења Библиотеке „Вук Караџићˮ, а у наставку су колорне фотографије аутора изложбе Бранимира Вељковића.

Улица је у складу са бурном историјом града мењала и свој назив. Била је улица Краља Петра, затим Маршала Тита, а сада је зовемо Књаза Милоша.

‒ Реконструкције главне улице, обележавале су генерације људи, који су шетали њом. Од улице без зеленила, до улице липа, са коловозом и тротоарима, која је прерасла у пешачку зону, место за рекреацију и опуштање. У самој улици се налазе бројни локали и продавнице, чиниће је главним местом за куповину и забаву ‒ каже Александра Милошевић, уредница издања каталога који је изашао поводом изложбе.

Наша саговорница нам скреће пажњу на оцену аутора уводног текста Синише Голубовића који бележи да је најновијим уређењем алексиначка главна улица успела да сачува дух старих времена и подари будућност новим генерацијама које тек треба да проходају њеним шеталиштем .

Изложбу су посетили и представници алексиначке локалне самоуправе на челу са Далибором Радичевићем, председником општине. Пожелевши му добродошлицу Војкан Поповић, вршилац дужности директора Библиотеке, уручио је Радичевићу тек одштампану књигу о историјату цркве у Трњану, месту живљења првог човека алексиначке управе.

Они које интересује историја главне улице, а неће бити у прилици да погледају фотографије у оригиналу, препорука је да набаве каталог истог назива као што се зове и изложба.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 1 =