У општини Алексинац постоје подручја погодна за ветроелектране

Заинтересовани инвеститори из Београда су још пре две године исказали своје намере да на подручју општине Алексинац улажу у електро постројења која користе обновљиву енергију. Ради се о два подручја где снага и смер ветрова наговештавају одрживост пројекта. Како смо незванично сазнали у прoтеклом периоду у појединим алексиначким селима су одржани информативни састанци и прве реакције су позитивне.

Зато ће се на наредној седници Скупштине општине Алексинац наћи одлуке о изради Планова детаљне регулације за изградњу ветроелектране „Брадарацˮ и „Мозговоˮ, као и одлуке израде Извештаја о стратешкој процени утицаја ових објеката на животну средину. Ове документе је већ подржало Општинско веће, али коначно зелено светло даје општински парламент.

Ветроелектрана „Мозговоˮ би била смештена на 1660 хектара у катастарским општинама Мозгово и Бован, док би ветроелектрана „Брадарацˮ имала 2600 хектара у оквиру катастарских општина Ћићина, Рутевац, Брадарац, Суботинац, Мозгово и Бован. Ове локације, поред ауто-пута и брдско-планински делови општине, су већ препоручени одређеним стратегијама и плановима.

И када одборници усвоје ове одлуке, реализација наведених пројеката неће бити ни брза ни једноставна. Приликом коначног одређивања локације ветроелектране раде се анализе утицаја на окружење, са посебним освртом на ризике по животну средину, бука, утицај на птице, слепе мишеве и пејзаж, и процена прихватљивости тог ризика са становишта домаћих прописа у области заштите природе и животне средине и европских стандарда и искустава у изградњи оваквих објеката.

Када еколошка процена буде завршена од стране овлашћених стручњака, а њу обезбеђује инвеститор, следи јавно излагање исте и подношење примедби. Иначе, чланом 12. Одлуке о изради Плана детаљне регулације се предвиђа једногодишње истраживање флоре, вегетације и фауне од значаја за дефинисање степена утицаја ветроелектране са посебним освртом на типове станишта, и то у сарадњи са Заводом за заштиту природе Србије.

Треба рећи, да пре него што су горе поменуте одлуке пуштене у процедуру Комисија за планове је дала сагласност, али је одржала више седница и тражила неопходне допуне. Све то указује да ће бити испоштована законска процедура и да ће јавност имати прилику да одмери колику ће корист локална заједница и грађани имати, а колико ће бити евентуалних штета од градње ветроелектрана. Једино, поучени ранијим искуствима, јавност је слабо заинтересована да учествује у јавним излагањима пропуштајући прилику да утиче на ток догађаја. Накнадни коментари на друштвеним мрежама ником не доносе користи.

Насловна фотографија: Илустрација (извор Гугл).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × one =