У октобру занимљива вежба на Бованском језеру

Подручје општине Алексинац ће бити једна од територија у Србији на којој ће у другој половини месеца октобра бити одржана вежба, која би показала способност штабова за ванредне ситуације свих нивоа да координирају и руководе субјектима и снагама заштите и спашавања, као и деловање оперативних снага у спасавању људи и материјалних добара од различитих врста опасности.

Предвиђено је да се вежба одржи у истом дану на територији 24 управна округа, 22 града и 17 општина, с тим што би примарни фокус вежбе био у 6 управних округа са припадајућим јединицама локалних самоуправа. Међу њима је и Нишавски управни округ, први на листи посете високе делегације званичника Републике Србије.

Шеф одсека у Одељењу за управљање ризицима у Управи за ванредне ситуације Владан Ивановић упознао је чланове Општинског штаба на недавној седници са предвиђеним сценариом извођења октобарске вежбе.

‒ Носилац саме вежбе, односно руковођења и организације јесте Општински штаб за ванредне ситуације у општини Алексинац. Сценарио вежбе за општину Алексинац и за град Ниш је пре свега земљотрес јачине 6,2 степена Меркалијеве скале са епицентром 16 километара северозападно од Ниша у трајању од 30 секунди, који је погодио подручје града Ниша и општину Алексинац. Што се тиче општине Алексинац, на територији општине Алексинац дошло је до оштећења на објектима старије градње и на брани на Бованском језеру до структурних оштећења које могу изазвати рушење бране. То је проузроковало хитно пражњење акумулације Бован са пропустом 50 кубика воде у секунди кроз темељни испуст и у тренутку оштећења бране на води се налазе два чамца и седам лица – започео је објашњавање сценариjа Ивановић и додао да је претпоставка да је дошло до појаве клизишта на регионалном путу Алексинац-Сокобања и скретања са пута путничког возила у коме се налазе два лица.

Да би ова вежба била успешно реализована формирани су на седници Општинског штаба стручни тимови и то Стручно-оперативни тим за евакуацију и Стручно оперативни тим за збрињавање угрожених и настрадалих. У овој вежби учествоваће, поред осталих, ватрогасци, жандармерија и снаге сектора за ванредне ситуације.

Насловна фотографија: Архива Алпрес.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty + one =