У недељу превентивни прегледи без заказивања

Алексиначке здравствене установе у недељу, 15. октобра, организују превентивне здравствене прегледе и то за жене, ултразвучни преглед дојке, а за мушкарце старије од 49 година ПСА тест којим се може дијагностиковати рани стадијум карцинома простате. Заинтересовани грађани и грађанке не морају да заказују наведене прегледе, али је неопходно да пре него што дођу у недељу у Општу болницу прибаве упут лекара опште медицине или гинеколога у Дому здравља у Алексинцу.

Лекари и гинеколози издаваће упуте почев од данас, а упут се може добити и у суботу и недељу. Због ове акције гинеколози ће радити у алексиначком Дому здравља и недељом од 8 до 16 часова. Сам преглед у Општој болници у Алексинцу, у недељу, обављаће се од 8 до 16 часова.

Поводом ове акције Дом здарвља је на свом званичом сајту поставио информацију у којој стоји: „С обзиром на то да је фокус здравствене заштите стављен на превенцију, у недељу 15. октобра од 8 до 16 сати у око 150 здравствених установа широм Србије биће организовани превентивни прегледи”.

Како је назначено за преглед није потребно заказивање, грађани треба само да дођу до здравствене установе од 8 до 16 сати. Затим је дато прецизније објашњење коме су намењени ови превентивни прегледи.

„За жене старије од 40 година организован је ултразвучни преглед дојке, а за мушкарце старије од 49 година ПСА тест којим се може дијагностиковати рани стадијум карцинома простате. Они код којих постоји сумња на болест, биће упућени на додатну дијагностику.
Превенција и рана дијагностика од кључног су значаја за позитиван исход лечења сваке болести”, поручили су путем јавне објаве из алексиначког Дома здравља.

Ова установа појаснила је и целу процедуру узимања упута и одлазак на поменуте прегледе.
„За обављање наведених превентивних прегледа потребно је да најпре добијете одговарајући упут од лекара опште медицине или гинеколога у Дому здравља Алексинац, а прегледе ћете обавити у лабораторији Опште болнице Алексинац (ПСА тест) и Служби рендген дијагностике Опште болнице Алексинац (ултразвук дојке). Лекари опште медицине даваће упуте почев од данас, односно упут можете добити у петак, суботу и недељу” ‒ каже се у поменутој објави на сајту ове здравствене установе.

Радно време Дома здравља радним даном је од 7 до 20 часова, суботом од 8 до 18, а једина је измена што ће за ову прилику гинеколози Дома здравља радити и у недељу од 8 до 16 сати како би могли да издају упуте заинтересованима.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 + six =