Има још средстава за енергетску ефикасност

У току је реализација Програма суфинансирања енергетске санације породичних кућа и станова у оквиру пројекта „Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане у Србији”, који спроводи општина Алексинац у 2023. години, а у циљу финансијске подршке домаћинствима у процесу енергетске санације и тим поводом Општина Алексинац је објавила листу дела крајњих корисника, односно домаћинстава.

За сада је шесторо наших суграђана, који су исказали жељу да енергетски санирају своје стамбене објекте, а да им у томе финансијски помогне локална самоуправа, добило средства и они су се изјаснили за прву меру, односно за замену столарије.

Ово је само део крајњих корисника, јер Јавни позив траје до утрошка средстава, а најдуже до краја ове календарске године. Како укупно планирана бесповратна средства која Општина, заједно са средствима Министарства, додељује путем овог позива износе девет милиона динара, уз максимални удео бесповратних средстава за појединачне мере до 50 процената од укупне вредности пројекта, биће пара да се подржи још захтева.

Заинтересовани грађани, уз помоћ Општине, могу да замене спољне прозоре и врата, поставе материјал за термичку изолацију зидова, подова на тлу и испод кровног покривача за породичне куће, затим  инсталирају котлове на природни гас или биомасу, уграде топлотне пумпе, замене постојеће или уграде нове цевне мреже, грејна тела-радијаторе и пратећи прибор, уграде соларне колекторе за топлу воду, или соларне панеле за производњу електричне енергије за сопствене потребе.

Пријавна документација за Јавни позив може се преузети на званичној интернет презентацији општине Алексинац aleksinac.org или на пријавници Општине, а за све додатне информације и обавештења у вези са Јавним позивом заинтересовани грађани могу да се обрате заменици председника општине Алексинац, на контакт телефон: 060/318-22-09, као и путем електронске адресе  zamenik@aleksinac.org.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven − two =