У најави бесплатни уџбеници за млађе основце

Ако и одборници на наредном заседању Скупштине општине потврде данашњу одлуку Општинског већа, сви ученици од првог до четвртог разреда основних школа са територије наше општине добијаће бесплатне уџбенике. Локална самоуправа је обезбедила средства, а уџбенике ће набављати школе од наредне школске године.

Овом приликом прихваћена је и нова систематизација у Општинској управи, па ће убудуће бити 130 запослених уместо 129, а биће и измена на појединим радним местима. Већи број запослених условио је поновно одвајање функција координатора Канцеларије за младе од администратора ИТ и ГИС.

Већници су данас прихватили и Одлуку о утврђивању урбанистичких зона обавезног инвестиционог одржавања и зона обавезног одржавања спољног изгледа зграде, односно одређене су урбанистичке зоне којима се прописују различит степен обавезног одржавања спољног изгледа зграда и забрана мењања изгледа зграда које су под заштитом. Као се чуло овом приликом, ова одлука претходи одлуци о бесповратном суфинансирању уређења фасада.

Једна од тачака данашњег дневног реда била је поновна Одлука о програму подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине у овој години, али овог пута са позитивним мишљењем ресорног министарства. Када на овај програм да зелено светло и локална Скупштина, кренуће се са реализацијом подршке пољопривредницима, највероватније од априла месеца, када се очекује расписивање Јавних позива за подстицаје у оквиру мере инвестиција у имовину газдинстава.

Пред општинском владом данас су се нашли и извештаји о раду у прошлој години Савета за здравље општине Алексинац и Фонда за заштиту животне средине општине Алексинац.

Поред ових, Већу је данас поднет и извештај о раду Правобранилаштва општине Алексинац током минуле године у коме стоји да је био 91 случај парничког поступка за надокнаду штете због уједа паса луталица, а да су покренута 392 случаја за накнаду штете настале због фактичког заузећа приватних парцела општинским путем. Када је реч о вансудским поравнањима, током 2023. године закључена су 83, али је са овом праксом настављено и у овој години, па су на дневном реду биле три тачке посвећене овој теми и из буџета је данас издвојено преко 100 хиљада динара за надокнаду штете.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 + 19 =