У Липовцу: Жене из три региона на обуци за деловање у ванредним ситуацијама

Претходног викенда у Липовцу несвакидашња обука окупила је четрдесетак жена из три региона Србије, колубарског, пиротског и нишавског. Повод за тродневни тренинг је реализација пројекта „Изванредне” од стране Друштва за развој креативности и оснаживање локалних, женских организација за волонтерско деловање у катастрофама и ванредним околностима.

У склопу обуке предвиђено је повећање капацитета ОЦД у праћењу и креирању локалних безбедносних политика и изградње вештина за управљање кризом и адекватним реаговањем у хитним ситуацијама. У склопу ове обуке реализована је и посебна практична обука за пружање прве помоћи  у катастрофама на шта су учеснице реаговале изузетно позитивно и биле у прилици да испробају вежбу оживљавања и друге начине пружања помоћи.

Према речима Снежане Живадиновић, менаџерке пројекта из Друштва за развој креативности у овом пројекту су укључене лидерске организације Женско удружење колубарског округа  – ЖУКО из Лазаревца и Жене југа из Пирота. Овој обуци у Липовцу претходило је јачање капацитета поменутих лидерских организација за кризни менаџмент и деловање у катастрофама и реализација истраживања о деловању и спремности за деловање у ванредним ситуацијама.

− Следи нам преношење знања чланицама сеоских, женских удружења које нису биле у прилици да сада буду са нама и њихово даље оснаживање за волонтеризам. Посебно смо поносно што реализујемо овакав пројекат који на националном нивоу ставља сеоске жене у први план и показује да су незаобилазан чинилац у свим деловањима у катастрофама, а на њих, до сада, нико не обраћа пажњу нити користи њихове рерсурсе – додала је Живадиновићева.

Иначе пројекат „Изванредне” један је од десет пројеката националних интервенција у Србији и спроводи се уз подршку регионалног пројекта СМАРТ Балкан – Цивилно друштво за повезан Западни Балкан којег имплементира Центар за промоцију цивилног друштва (ЦПЦД), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM), а финансијски подржава Министарство спољњих послова Краљевине Норвешке.

„Изванредне” се реализују током тринаест месеци, до краја јула наредне године.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − 11 =