Knjižara

У књижарама: Корона одређује тражњу књига

Књига одавно није најбољи друг нашим суграђанима, али још увек има одређени број људи који јој придају важност. Нарочито родитељи често за своје наследнике купују од едукативних сликовница до публикација намењених дечјем узрасту.

То нам је потврдио и Зоран Савић, власник алексиначке књижаре „Арт” који каже да доста људи купује књиге за децу, али и као рођендански поклон.

– Ко хоће да му дете напредује он од малена почиње да купује књиге са тврдим корицама, па онда касније неке сликовнице. Али, због опште ситуације гледају да купе јефтинију књигу. Одређени број људи увек прати на тржишту шта је актуелно и онда долази и тражи ту одређену врсту књиге – каже овај искусни књижар уз констатацију да је због ситуације око вируса корона опала тражња оваквих врста публикација, а и изостала је и масовнија прослава рођендана. 

Knjižara Што се тиче цена ове дечје литературе, у зависности од издавача и по речима нашег саговорника, може се наћи књижица и за неких можда 80 динара и нешто мало скупље са тврдим повезом до 200 динара.

– Све зависи од издавача. Изашао је неки серијал Џеронимо Стилтон који је био по 199 динара, типа Џеронимо Црвенкапа, Петар Пан и тако са тврдим корицама. И то су неки родитељи куповали па су правили колекције тих књига – објашњава Савић.

Када је у питању белетристика популарност наслова зависи од више чињеница. Да ли је неко дело награђено, да ли је било присутно у медијима и ко је издавач.

– Углавном траже да прочитају да виде шта су ти писци написали, да ли вреди то њихово дело за награду коју су добили, да процене. Тренутно госпође углавном воле да читају Јелену Бачић пошто је изашао њен најновији роман који се зове ‘Нађи други живот’. Ко чита њу, он тражи то. Мада у последње време сам приметио да доста људи тражи и књиге популарне психологије Лујзе Хеј или књиге о успеху Робина Шарма – сумира своја сећања власник књижаре „Арт”.

И док на потражњу одређених наслова утиче да ли су добитници неке од награда попут „НИН-ове”, да ли се налазе на сајтовима моћних издавача Лагуне и Вулкана, за одређене књиге интересовање расте, пре свега, због ситуације са вирусом корона. Како другачије тумачити актуелност неколико књига о самопоуздању Луизе Лин Хеј, (1926-2017), америчке ауторке. Канадски писац Робин Шарма, рођен 1956, аутора је пет дела која су постали светски бестселери, објављени у преко четрдесет земаља.

 

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten + 14 =