У јануару мање кривичних дела него лане

На подручју Полицијске управе у Нишу је током јануара ове године остварено повољно стање безбедности, а како статистика показује, у односу на јануар прошле године укупан број кривичних дела смањен је за скоро 4 посто, при чему је приметно значајно смањење стопе криминалитета на подручју готово свих општина на територији ове полицијске управе, стоји у Извештају ПУ Ниш.

Као и претходних месеци, кривична дела из области општег криминала су најучесталија, али је евидентирано и њихово смањење у односу на исти месец 2023. године. Такође, уочен је и пораст броја кривичних дела која спадају у групу општег криминала извршених од стране непознатих учинилаца, при чему је увећан и проценат њиховог расветљавања за више од 50 процената.

Највећи број извршених кривичних дела на подручју ове полицијске управе припада групи кривичних дела против имовине и њихов број је увећан за два и по посто. Забележен је повећан број крађа за петину, док је било преко 80 посто мање разбојништава и тешких крађа.

Како стоји у извештају полицијски службеници су прошлог месеца запленили 1.033 килограма резаног дувана, а извршено је и 14 заплена различитих опојних дрога и психоактивних супстанци, приликом чега је одузето укупно 369 грама различитих врста наркотика.

Када је реч о саобраћају, током јануара је забележен пораст укупног броја саобраћајних незгода за четвртину у односу на јануар прошле године и ни у једној није било погинулих лица. Као и ранијих месеци, у највећем броју случајева саобраћајне незгоде су узроковане неприлагођеном брзином кретања возила и погрешним извођењем радњи у саобраћају од стране возача.

Како у редовним тако и у појачаним контролама саобраћаја на путевима на подручју Полицијске управе у Нишу, уочено је и санкционисано укупно 4.264 прекршаја, од којих су најбројнији прекршаји прекорачења брзине кретања возила, њих 960, затим 666 прекршаја некоришћења сигурносног појаса, као и 136 прекршаја непрописног коришћења мобилног телефона за време вожње. Из саобраћаја је искључено 150 возача због управљања возилом под дејством алкохола, 27 њих због вожње под дејством психоактивних супстанци, те 27 возача који су затечени при управљању возилом без издате возачке дозволе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten − eight =