У филму о овдашњим догађајима играју Ћетковић, Тончић и Трифуновић

Љубитеље филма у Алексинцу током предстојећег обележавања Дана општине очекује премијера једног значајног филмског остварења, које се бави последњим данима живота руског добровољца у српско-турским ратовима 1876. године, пуковника Николаја Николајевича Рајевског, који је за један део јавности прототип књижевног лика Вронског у чувеном Толстојевом роману „Ана Карењинаˮ. Иначе, пуковник Рајевски погинуо је у борби са Турцима 20. августа 1876, по старом календару, надомак села Горњи Адровац у општини Алексинац.

Играно-документарни филм „Вода“, последњи дани Пуковника Рајевског, окупила је значајна глумачка имена у националном оквиру попут Војина Ћетковића, Дејана Тончића, Бранислава Трифуновића, Бојана Цветковића, а ту су још и Снежана Кнежевић, Иван Вучковић, Владимир Јоцовић, Милан Паовић и други. Наратор је Душан Јовић.

Сценарио за ову филмску причу приредио је Слободан Ценц, а режија је поверена Горану Ерчевићу. Продуцент је Алексинчанин Милош Паовић, а копродуценти Позориште „Дука Јовановићˮ из Алексинца и кућа „Глас расејањаˮ.

Паовић напомиње да су локална заједница и њене инстуције препознале значај овог филма, не само у области културе и исказивању и овдашњих потенцијала у овој области, већ и у промовисању туристичких потенцијала, који обухватају историјска места и друге знаменитости.

− Када то кажем, мислим, пре свега на Руску цркву у Горњем Адровцу, на локацију Шуматовац, где се одиграла једна од битака, Делиград, сам град, затим околне манастире који се налазе око Алексинца и шире околине. Оно што је јако битно да нагласим да је филм настао углавном средствима општине Алексинац, Алексиначког позоришта „Дука Јовановићˮ, привредника из општине Алексинац и привредника из општине Сокобања и Ражањ.То даје нову димензију јер су и неки други људи препознали да ће ово можда бити добра презентација и самих тих општина, а и њиховог рада касније − каже овај продуцент.

Премијера ће бити организована у понедељак, 5. јуна 2023. у 15 часова, у сали Дома културе у Алексинцу.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + eight =