У Дашници: Дружење мештана и планинара

Подручје општине Алексинац сигурно обилује природним лепотама, а њени становници својим гостопримством освајају срца гостију и пријатеља који их посете. Тако би укратко гласило запажање нашег читаоца Драгана Јовановића – Лере, који је током викенда присуствовао једном догађају у селу Дашница. Он је толико био импресиониран тамошњим активностима, да је написао један емоционални текст, који преносимо у целости.

Дашница, мало подјастребачко село на рубу алексиначке општине, показало је да има велику душу и дивне издашне људе, пуне гостопримства и домаћинског дочека. Овог сунчаног викенда показали су сву лепоту и ширину моравског и јастребачког домаћина, дочекавши преко стотину гостију од планинара, мото-кросера, фолклораша, музичара, пчелара, произвођача хране, удружења жена.

Акција је била посвећена походу планинара и мото-кросера Јастрепцу, а учешће је узело 20 планинара ПД „Сува планина” и „Мосор” из Ниша и ПД „Озрен” из Сокобање, уз дивну сарадњу са планинарима општине Алексинац.

Планинарима су на располагању биле две стазе, у зависности од физичке припреме и расположења учесника акција. Прва дужине 6 км до Цркве „Свети Прокопије” изнад Дашнице, потом, до оближњег насеља Копривница и назад кружним путем до Дашнице.

Друга траса била је изазовнија, тежа и знатно дужа од близу 20 км. Преко Голешнице до места званог „Змијина глава” подно Јастрепца, за коју се определио већи број планинара, учесника акције.

Мото-кросери, њих петнаесторо, највише из Ниша и Сврљига, уживали су у интересантним стазама подно Јастрепца и са својим машинама били су посебно интересантни млађем нарашатају, који су искористили прилику да се сликају поред моћних мотора.

Свечани културни програм организован је испред дома културе у Дашници, на пољани у организацији КУД „Видовдан” из Великог Дреновца, чији су чланови песмом, игром и здравицом показали изванредан квалитет, по чему се препознају и изван простора нишавске регије.

И жене чланице удружења „Видовданке“ улепшале су гостима овај сусрет укусним залогајима старе народне кухиње, од пита, кифлица и колача. А власници пчеларских газдинастава попут Душана Томића из Мезграје нагадили су присутне најмлађе својим пчеларским производима.

Посебно интересантан догађај и права атракција било је печење народних погача у црепуљама на самој приредби, у режији познатог грејачког домаћина Љубише Поповић Муше, па су погаче касније биле најтраженије пециво за столом уз богато послужење.

Заслужним установама и појединцима додељене су захвалнице и речи захвалности, од удружења, школе, МЗ Грејач до Општине Алексинац, коју је на свечаној манифестацији представљала заменица председника Маријана Радивојевић, која је похвалила манифестацију, исказавши своје одушевљење организацијом и гостопримљивошћу домаћина из Дашнице.

Дружење се наставило уз музички оркестар из Вртишта и Грејача до увече када су свечано испраћени и планинари и мото коросери, који нису крили своје одушевљење овим сусретом.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × two =