У центру Алексинца: Изложба локалних производа, чари домаће кухиње

Обележавање Дана општине, 5. јуна, је својом гастрономском понудом обогатило и неколико произвођача домаће хране који су имали своје штандове у етно кућицама у пешачкој зони. Посетиоци су могли да пробају производе који су углавном урађени по традиционалној рецептури, а поједине и да купе.

Општина Алексинац је позната по добрим пчеларима па није било тешко обезбедити излагаче из ове области. Овог пута су се појавила Пчеларска газдинства „Димитријевић” и „Поповић”. Када окуси мед и остале производе, пожељно са водом, онда је ред и да нешто добро човек презалогаји. Штанд даље чула су мамиле месне прерађевине Пољопривредног газдинства „Јовчић” из Прћиловице, а прекопута је долазио мирис пецива Пекаре „Миловановић”.

Учешће на овом скупу, као и на свим осталим када је у питању промоција локалних производа, није пропустио агилни Никола који има и препознатљив производ у оквиру Плантаже „Милошевић” из Моравца, а то је сок од органске ароније. Милошевићи здраве и квалитетне сокове производе и од других сорти воћа.

Шпајз „Лазић” из Мозгова је овдашњој јавности познат низ година по преради воћа и поврћа у зимницу, разне сокове, слатка, џемове, а ту су и шампињони и остале печурке са Буковика. Разноврсна палета производа, што се могло приметити и на штанду.

Међу овим реномираним произвођачима појавило се и Удружење „Јагода” из Гредетина које је промовисало Манифестацију „Дани јагода” понудивши квалитетну, здраву јагоду узгајану у пластеницима и на отвореном у Газдинству „Новковић” из овог села. Од јагода са овог подручја, од чувене сорте „зенга зенгана” као и других врста, чланице Удружења жена „Вредне домаћице” из Гредетина су припремиле слатко и џем, које је „Јагода” опремила у промотивну амбалажу.

Ти производи, са промотивном торбом и мајицом, су поклоњени гостима из иностранства који су били на пријему код председника општине приређеном у оквиру обележавања Дана општине.

Како је то изгледало можете погледати на фотографијама колеге Стефана Живковића.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 − eleven =