У алексиначкој галерији: Костими из Ћосићевих „Корена”

Изложбом костима „Корени – етномотиви, благо и наслеђе” отворена је манифестација „Дани Тихомира Ђорђевића”. У Арт галерији Дома културе имали смо прилике да синоћ уживамо у занимљивој поставци костима рађених за серију „Корени”, насталу по мотивима истоименог романа Добрице Ћосића, која је премијерно приказана 2018. године на РТС-у. Костиме за ову, али и за многе друге серије, радио је наш прослављени костимограф Борис Чакширан.

Поставку чине народски костими које су носили главни јунаци ове серије и представљају различите епохе 19. века, сви костими су рађени искључиво за ову серију, без коришћења већ постојећих елемената костима из других серија. Аутор костима, Борис Чакширан, инспирацију је најпре пронашао у литератури, али и из опсежног истраживања шта се носило у периоду с почетка и краја 19. века.

− Инспирацију сам тражио прво у литератури коју сам читао, зато што сам покушавао да прво драмски доживим цело дело и да стекнем утисак о тим ликовима кроз неку боју, форму, психолошке елементе који би их тумачили, да бих онда пронашао те елементе које би могли да носе и који би представљали њихов статус, сталеж или улогу – открио нам је Борис и додао да је доста истраживао шта се носило у том периоду у коме је смештена радња серије „Корени”. 

Поред самих костима, изложени су и описи делова одеће који су се носили у то време, а поставку су употпунили и предмети из нашег Завичајног музеја који су нашли своје место у овој епохи.

− Јако ми је драго и веома сам захвалан Завичајном музеју што су донели предмете из своје збирке и што су их изложили са костимима јер чине спој, односно нешто што треба да стоји једно поред другог и то је веома важно и драгоцено – сматра Чакширан. 

Изложба костима биће доступна до четвртка, 24. септембра.


Борис Чакширан, аутор изложбе, је костимограф, кореограф, сликар и редитељ. Поред свог обимног рада у области костимографије у позоришту, на филму и телевизији, Борис је основао ЕРГстатус плесни театар, 1998. године у Београду, где ради као уметнички директор.

Као костимограф урадио је костиме за неке од наших најпознатијих филмова („Тито и ја”, „Бранио сам Младу Босну”, „Ивкова слава”), као и за познате ТВ серије („Крај династије Обреновић”, „Вратиће се роде”, „Црни Груја”, „Сенке над Балканом”, „Краљ Петар I”, „Корени” и многе друге). Сарађивао је са највећим компанијама за израду костима у свету.

 


Манифестацију „Дани Тихомира Ђорђевића” организује Центар за културу и уметност у сарадњи са огранком САНУ у Нишу, Одељењем посебних фондова НБС, Факултетом музичке уметности у Београду, Алексиначком гимназијом, Библиотеком „Вук Караџић” и Основном музичком школом „Владимир Ђорђевић” и под покровитељством Општине Алексинац.

Више фотографије можете наћи на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 + 14 =