У алексиначким школским установа: Свачано уз сечење славског колача

У школским установама на подручју општине Алексинац данас је било свечано уз одржане академије са пригодним програмом у част обележавања Савиндана, школске славе. У свим школама слава се обележила уз обавезно сечење колача, уз присуство свештенства и пригодног послужења. Свечаностима су присуствали  и представници локалне самоуправе, а председник општине Алексинац Далибор Радичевић је за овај празник био у Основној школи „Стојан Живковић” у Трњану, месту где он и живи.

У трњанској школи постоји обичај колективног колачарства. Актуелни колачари су ученици осмог разреда са родитељима и наставницама, а колачарство преузимају ђаци седмог разреда. У име осмог разреда колач је предала разредна Јована Николић, а преузела у име седмог разреда ученица Лара Нешић.

У Основној школи „Десанка Максимовић” у Катуну, колачари су из колектива, па је овогодишњи домаћин била Александра Кованџић, секретар установе, а будући је Бојан Младеновић, директор.

У Основној школи „Вук Караџић” у Житковцу, односно у тамошњој цркви, где је обављено сечење колача, колачар је била Михајла Голубовић, помоћница директора, а наредне године та дужност припаће учитељици Александри Јаћимовић.

На Алексаничком Руднику, у ОШ „Јован Јовановић Змај” домаћини су били Владимир и Миљана Милојковић, а будући је Анђела Бојовић.

У алексиначкој основној школи „Љупче Николић” садашњи колачар био је Александра Стојановић, а будући Даница Павловић, обе запослене у овој установи.

У Основној школи „Вожд Карађорђе” у Алексинцу нема уобичајног колачара. Славу служи Ученички парламент, а колач пресеца са свештеником председник овог тела, а ове године је то била Нина Вуковић, ученица осмог два.

У Основној школи за образовање и васпитање деце и омладине са сметњама у развоју „Смех и суза” наставници су са својим ученицима приредили креативан програм. Овогодишњи колачар Никола Антић, стручни сарадник-специјални педагог, предао је колач Јелени Аџић.

Свечано је било и у алексиначким средњим школама. У Техничкој школи „Прота Стеван Димитријевић“ Весна Ђорђевић, наставник машинске  групе предмета, предала је колачарство колегиници Бојани Стевановић, која предаје енглески језик.

У Биотехнолошкој школи „Шуматовац” домаћин је био Бојан Милановић, радник на  економији, а будући колачар је Катарина Петровић Милетић, наставник српског језика и књижевности.

У Алексиначкој гимназији славски колач са свештеником је исекла директорка Данијела Вељковић. Овде је, по свему судећи, домаћин цео колектив.

У Академији васпитачко-медицинских струковних студија – одсек Алексинац др Весна Стевановић, професор информатике предала је колачарство др Анкици Симона Ковачевић, професор струковних студија.

Савиндан се обележава у част првог српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства. Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности и заштитником просветних установа. Светог Саву обележавају и Српска православна црква и верници..

Свети Сава рођен је као Растко Немањић. Био је рашки племић из владарске породице Немањића, утицајни дипломата, први српски просветитељ и архиепископ аутокефалне српске жичке архиепископије, дипломата, законодавац, књижевник и ходочасник.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − eleven =