Трокњижје је овековечило говор Алексинца

Препуна сала Дома омладине је била најбољи показатељ колико је алексиначка јавност била заинтересована за данашњу промоцију књига, које су посвећене локалном говору овог краја. Несумњиво, и по оцени присутних рецензената, највећа заслуга за садржај тих дела припада професору др Недељку Богдановићу, који је још пре 30 година као докторску дисертацију написао ,,Говор алексиначког поморавља”.

Данас је представљено поновљено и допуњено издање ове публикације, а уз ове капиталне књиге ништа мање вредне су и ,,Речник алексиначког поморавља”, чији је аутор осим Богдановића и Маја Радоман Цветићанин, као и алексиначки језички поучник где се међу овим ауторима придружила и Александра Лончар Раичевић. Наравно, не треба заборавити ни допринос, у организационом смислу, професорке Радоман Цветићанин, садашње директорке основне школе ,,Вожд Карађорђе” и некадашње челне особе Центра за културу и уметност Алексинац.

О ширем значају ових алексиначких публикација, за наш радио говори професор др Срето Танасић, председник Одбора за стандардизацију српског језика.

− Задовољан сам како се Алексинац у овим тешким временима односи према српском језику, српској култури, српским да кажемо, националним светионицима, а то јесте управо српски стандардни језик али и народни језици и народни обичаји и народна култура. Ако би се све средине овако односиле према свом културном и националном идентитету, онда сви покушаји са стране не би имали великог успеха да се српска култура разори, са циљем да бисмо упали у културно ропство, а рекао сам после културног ропства су отворена врата за свако друго ропство − казао је поред осталог овај језички зналац.

О стваралаштву ових аутора говорио је и редовни члан Академије наука и умјетности Републике Српске (АНУРС) др Слободан Реметић.

Издавач ових публикација, изашлих у оквиру едиције завичај је Центар за културу и уметност Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 + eleven =