Тринаест села добило нову власт, у три се понављају избори

Резултати избора за чланове савета месних заједница, који су одржани минулог викенда у 16 алексиначких села, објављени су у Службеном листу Општине Алексинац.

По 5 кандидата са највише гласова изабрано је у савете месних заједница Горњег Љубеша, Срезовца, Доњег Љубеша, Витковца, Трњана, Доњег Сухотна, Грејача, Великог Дреновца, Делиграда, Алексиначког Бујмира, Доњег Крупца и Белог Брега, док ће савети месних заједница у Горњем Адровцу и Банковцу бројати по 3 члана.

Да ли због незаинтересованости мештана, или лошег обавештавања о спровођењу избора, у већини месних заједница излазност на изборе била мала, од 30 до 50 процената уписаних гласача.

И након ових избора у појединим месним заједницама биће поновљено гласање. Избори ће бити поновљени у Горњој Пешчаници, Малом Дреновцу и Белом Брегу.

У месним заједницама Горња Пешчаница и Мали Дреновац по један кандидат није добио ни један глас, а како је прописано да уколико један или више кандидата на изборима за савет месне заједнице не добије ни један глас, а број кандидата који су изабрани је мањи од броја чланова савета месне заједнице, понавља се гласање за број кандидата до пуног састава савета. У поновљеним изборима могу да учествују и кандидати који нису добили гласове у редовним изборима, а њих ће спровести иста бирачка комисија.

На резултате избора у месној заједници Бели Брег поднет је приговор, јер је број гласачких листића у гласачкој кутији био већи од броја бирача који су гласали и Изборна комисија је поништила ово гласање.

Комисија је одлучила да се у све три месне заједнице избори понове ове недеље, 23. маја.

Насловна фотографија: Илустрација.

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 + 1 =