Tribina “Znameniti Aleksinčani” jednom mesečno u Centru za kulturu

U sklopu novih aktivnosti Centra za kulturu i umetnost u Aleksincu, svakog poslednjeg četvrtka u mesecu biće organizovana tribina „Znameniti Aleksinčani“, posvećena ljudima iz ovog kraja koji su ostavili dubok trag u društvenom, kulturnom, političkom, naučnom, sportskom životu Srbije i šire. Uz Centar za kulturu, najavljeno je da će suorganizatori tribine biti Zavičajni muzej i Javna biblioteka „Vuk Karadžić“.

O prvoj znamenitoj ličnosti, proti Stevanu Dimitrijeviću, ovog četvrtka od 18 časova u Domu omladine govoriće profesorka istorije Svetlana Đurđević, a u programu će učestvovati i članovi dečjeg hora „Mali vokali“, kao i Gradski hor „Šumatovac“. Organizatori poručuju da će tribina biti interaktivna, pa će u razgovor moći da se uključe i sami posetioci ukoliko budu želeli da postave neko pitanje ili da podele ono što znaju o znamenitoj ličnosti.

Prota Stevan Dimitrijević, koji je rođen u Aleksincu 1866. godine, bogosloviju je završio u Beogradu, a Duhovnu akademiju u Kijevu. Bio je profesor u Skoplju i Solunu, rektor Prizrenske bogoslovije, redovni profesor i prvi dekan Bogoslovskog fakulteta u Beogradu. Ukazom kralja Grčke 1937. godine proglašen je počasnim doktorom atinskog univerziteta, a na Kolarcu je godinu dana ranije promovisan i u počasnog doktora teologije i člana Istorijskog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti.

Prota Stevan Dimitrijević je značajan trag ostavio i kada je istorijska i teološka građa u pitanju, jer je za vreme svog života i službovanja sakupio i bibliotekama poklonio preko 600 rukopisnih knjiga. Kao znak zahvalnosti za poklonjeno imanje na kome se danas nalazi, Tehnička škola u Aleksincu od 2004. godine nosi njegovo ime. Umro je u Beogradu 24. novembra 1953. godine.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 + 7 =